Deputatul PSD Maya Teodoroiu, fost agent guvernamental la CEDO, sugerează că CSM a încălcat Constituția

Date:

Deputatul PSD Maya Teodoroiu sugerează, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, că CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a încălcat Constituția atunci când l-a ales pe Bogdan Mateescu președinte interimar al forului.

Bogdan Mateescu a fost votat președinte interimar al CSM după ce s-a autopropus, joi, pentru această funcție. Mateescu va fi șef interimar la CSM după data de 6 ianuarie, dacă până atunci nu va fi votat alt candidat. Mateescu va conduce CSM până când un alt candidat va reuși să obțină majoritatea voturilor. Totodată, vicepreședinte al CSM a fost ales pentru un an de zile procurorul Andrei Nicolae Solomon. Candidaturile la șefia CSM ale judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag au fost respinse de secția pentru judecători a instituției. Chiș a obținut 3 voturi pentru, 8 împotrivă iar Baltag 2 pentru, 2 nule și 7 împotrivă.

Respectând dreptul la auto-reglementare al instituțiilor sistemului judiciar, în limitele legii, aș adresa, totuși o întrebare magistraților membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care ieri, deși au avut două candidaturi perfect eligibile (potrivit informatiilor publice), le-au respins și ales( sau numit?!) un “președinte interimar al CSM”: cum interpretează si respectă art.133 al. (3) din Constituția României, care arată ca președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an. Care nu poate fi reînnoit”, scrie Simona Maya Teodoroiu pe pagina de Facebook.

Cine este Simona Maya Teodoroiu

Simona Maya Teodoroiu este, actualmente, deputat PSD. Ea a ocupat, printre altele, funcția de membru al Curții Constituționale în perioada februarie 2015 – iunie 2019, fiind numită de Senat pe restul de mandat rămas de la Toni Greblă.

La CCR ea a fost, printre altele, raportor în cazul asupra căruia Curtea a decis, în noiembrie 2018, că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători de la instanța supremă trebuie refăcute.

Anterior, Simona-Maya Teodoroiu a fost secretar de stat la Ministerul Justiției. Pe data de 5 septembrie 2019, ea a fost numită în funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). La momentul de față, ea este deputat PSD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...