Analize gratuite pentru românii trecuți de 40 de ani, de la 1 iulie

Date:

Noul contract-cadru, intrat în vigoare de la 1 iulie, aduce o serie de modificări în acordarea asistenței medicale. Una dintre principalele noutăți constă în introducerea unui pachet de prevenție, care include consultații și analize medicale, destinat persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani. În prezent, prevenția medicală există în România mai mult la nivel teoretic.

Contractul-cadru valabil de săptămâna trecută prevede un pachet de trei consultații gratuite de prevenție: una de evaluare a factorilor de risc ai pacientului, a doua consultaţie prin care medicul efectuează ceea ce se numeşte intervenţia asupra factorilor de risc şi a treia consultaţie, de monitorizare. Eventualele investigații medicale recomandate de medici, în urma acestor consultații, sunt și ele decontate.
De asemenea, pacienții cronici pot beneficia, din această lună, de o consultație gratuită la domiciliu lunar, acordată de medicul de familie, față de doar patru pe an, așa cum se întâmpla până acum.

Această măsură va fi însă imposibil de aplicat în mediul rural, deoarece multe sate nu au nici măcar un medic de familie, iar acolo unde aceștia există, numărul lor este prea mic pentru nevoia de servicii medicale a comunităților respective.
O altă noutate adusă de noul contract-cadru este aceea că lăuzele beneficiază și ele de o consultație gratuită la domiciliu. Nu în ultimul rând, pacienții post-COVID vor putea primi de la medicii cardiologi şi pneumologi recomandări de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică-consiliere psihologică şi psihoterapie.

Citește articolul complet în Viața Liberă.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...