Avertisment: Fără reformele din justiţie, România ar putea fi penalizată de UE

Date:

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe atrage atenţia că noul program de guvernare al guvernului propus la Bucureşti poate duce la sancţiuni europene, dacă nu se respectă indicaţiile privind reformele din justiţie.

”România se află încă sub supravegherea Uniunii Europene prin mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV), introdus în 2007 ca să remediem problemele sistemului judiciar şi să continuăm lupta împotriva corupţiei. După ce în ianuarie 2017 am primit recomandări care să ducă la ridicarea MCV-ului, guvernul condus atunci de Sorin Grindeanu a adoptat faimoasa Ordonanţă de Urgenţă 13 privind amnistia şi graţierea anumitor fapte de corupţie, iar modificarea legilor justiţiei în următorii doi ani au anulat progresele României la acest nivel”, aminteşte Vlad Gheorghe, unul dintre juriştii care au contestat cu succes la Curtea Constituţională acele modificări.

Deficienţele din justiţie împiedică punerea în aplicare a legislaţiei, a politicilor şi a programelor UE. Pe scurt, românii nu se bucură pe deplin de drepturile lor de cetăţeni ai UE. ”Un exemplu este intrarea României în spaţiul Schengen, pentru care suntem tehnic pregătiţi de ani buni. Cât timp încă avem MCV românii nu vor avea aceeaşi uşurinţă de mişcare în spaţiul de liberă circulaţie precum cetăţenii statelor membre deja parte a acestuia”, punctează europarlamentarul român.

”Există chiar în Parlamentul European voci din partidele acum la guvernare care uită condiţiile clare pe care România trebuie să le îndeplinească în urma celor mai recente rapoarte MCV. Aceste condiţii nu sunt opţionale, ci obligatorii, la fel ca tratatele europene şi deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a menţionat Vlad Gheorghe, referindu-se în principal la desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Desfiinţarea SIIJ este cerută explicit de toate organismele europene de resort, iar noul program de guvernare nu respectă această cerinţă, ci prevede o reinventare a secţiei începând din martie 2022.

”Carmen Avram, europarlamentar PSD, a declarat că România nu se află într-o situaţie gravă, precum Polonia sau Ungaria, unde sunt acuzaţii că nu sunt respectate prevederile tratatelor UE. Nimic mai fals! În mai 2021 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat o decizie clară privind Secţia Specială, pe care CCR-ul condus de Valer Dorneanu a ignorat-o. Comisia Europeană a cerut Guvernului României clarificări privind această decizie care, citez, neagă dreptul UE. Or, acesta e primul pas procedural spre declanşarea procedurii de infringement, aşa că nu suntem chiar aşa departe de Ungaria sau Polonia, iar prezenţa în guvern a celor care au contribuit la OUG13 nu este de bun augur pentru România”, a evidenţiat europarlamentarul USR.

Parte vătămată în dosarul “10 august”, Vlad Gheorghe aminteşte şi faptul că, în noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind statul de drept din România, în care condamna intervenţia violentă şi disproporţionată a Poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti.

”Votul rezoluţiei a fost zdrobitor: 473 voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 abţineri. Şi atunci liderul PSD Viorica Dăncilă a încercat să le spună liderilor europeni că statul de drept este respectat în România, dar liderii europeni nu judecă declaraţii, ci fapte. De aceea programul de guvernare trebuie să respecte cu stricteţe cerinţele din Raportul MCV privind desfiinţarea Secţiei Speciale, numirea şefilor de mari parchete, anularea modificărilor la Legile Justiţiei şi funcţionarea CSM şi a Inspecţiei Judiciare”, a conchis europarlamentarul (USR) Vlad Gheorghe, titrează THE EPOCHTIMES ROMANIA.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...