Bacăul nu scapă de muntele de deșeuri extrem de periculoase de la fostul combinat chimic. Consilierii locali de la PSD și Partidul Ecologist au refuzat transferul pentru ecologizare

Date:

Halda de fosfogips a apărut în urma activității fostului combinat chimic din Bacău, inițial o întreprindere de stat, cumpărată ulterior de magnatul Ioan Niculae.

Combinatul Sofert a intrat în faliment, dar halda de deșeuri a rămas la marginea orașului. Deșeurile sunt atât de toxice, încât o lege din 2018 le dă dreptul băcăuanilor să iasă la pensie cu doi ani mai repede decât restul locuitorilor țării din cauza poluării la care au fost supuși.

Primăria Bacău a propus cedarea terenului pe care se află deșeurile către guvern, care ar fi urmat să o preia prin Administrația Fondului pentru Mediu și să o ecologizeze cu fonduri europene, a declarat pentru G4Media.ro primarul Lucian Stancu-Viziteu.

La ședința decisivă a Consiliului Local însă, consilierii PSD și ai Partidului Ecologist s-au abținut de la vot. Coroborată cu absența a trei consilieri din coaliția PNL-USR-PMP, abținerea a dus la respingerea proiectului de hotărâre. Aceasta avea nevoie de voturile a două treimi dintre consilierii locali, pentru că e vorba despre schimbarea proprietății asupra unui imobil al primăriei.

”Un comportament iresponsabil față de sănătatea băcăuanilor. E o problemă gravă de mediu, care persistă de 30 de ani. S-a modificat legea pensiilor astfel că cei care au muncit peste 20 de ani în zona Bacăului se pot pensiona cu doi ani mai devreme tocmai din cauza poluării de la acest combinat chimic. Problema persistă, e o iresponsabilitate maximă din partea consilierilor locali care s-au opus. Primăria nu are fondurile necesare să facă acest lucru, mai ales că guvernul are linie de finanțare pentru a rezolva problema. Toxici la propriu! PSD, PER și PPU otrăvesc Bacăul”, a declarat pentru G4Media.ro primarul Lucian Stancu – Viziteu.

În replică, deputatul Claudiu Ilișanu (PSD Bacău), a arătat într-un comunicat de presă că ”niciodată, în nicio circumstanță imaginabilă, 4 consilieri locali nu pot bloca aprobarea unui proiect de hotărâre, în condițiile în care în Consiliul Local funcționează o majoritate calificată USR – PNL – PMP – Pro România, ce numără 15 consilieri locali”. Articolul complet, pe G4 MEDIA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...