Cazurile grave de COVID-19 nu mai au loc în spitale. De ce nu sunt folosite secțiile modulare

Date:

La începutul pandemiei de coronavirus, când lumea s-a speriat de situația gravă din Italia și Spania, țări care rămăseseră fără locuri la Terapie Intensivă pentru bolnavii grav de COVID-19, în România a început o cursă pentru construirea de unități medicale modulare, care să sprijine sistemul de sănătate depășit și fără coronavirus.

Ministerul Apărării Naționale a construit două spitale modulare la București și la Constanța. Apoi, tot în Capitală, au mai fost ridicate, din containere, alte două secții.

Prima a fost gândită de Asocația „Dăruiește Viață”, cu 2,2 milioane de euro donate de 250.000 de români și 650 de firme. A fost gata în timp record, iar din luna iunie 38 de locuri ar fi putut fi folosită pentru cazurile grave. Lucrurile s-au mișcat abia de câteva zile.

A doua a fost construită de către Compania Municipală Consolidări, ce aparține de Primăria Capitalei, tot cu două milioane de euro, dar pentru cazurile ușoare de COVID-19. A fost inaugurată în mai și de atunci zace goală pe o platformă cu buruieși, undeva în Pipera.

Spitalul modular „Dăruiește Viață” a început să fie folosit săptămâna aceasta, după ce spitalele COVID-19 de stat au rămas fără locuri la ATI și numai după o presiune publică importantă.

Despre secția modulară a Primăriei Capitalei, Gabriela Firea vorbește doar la viitor: urmează să ajungă aici 100 de pacienți fără complicații, în cele 500 de locuri cât are unitatea, dotată cu „camere cu baie, aer condiționat wi-fi”.

Citește: Spitalele modulare din București: primul, folosit parțial din cauza piedicilor puse de stat, al doilea zace gol, că e de stat

Situația nu e mai bună nici la Iași, unde Consiliul Județean s-a angajat să construiescă un spital modular, dar să și cheltuie pentru acesta uriașa sumă de 13 milioane de euro din bani publici.

Amenajarea acestuia a întârziat mai bine de o lună de zile, însă Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, dă acum asigurări că până pe 30 iulie ar trebui să fie gata.

Momentan au fost amplasate 20 din cele 100, iar joi au sosit și celelalte, au ajuns la platforma Transagropolis, dar încă nu au fost vămuite. Mai mult, președinte CJ Iași, Maricel Popa, spune că mai sunt 30 de specialiști care așteaptă viza de România pentru a veni din Turcia să instaleze spitalul.

În condițiile în care și spitalele COVID din Iași au rămas fără locuri la Terapie Intensivă, Unitatea medicală ar urma să aibă o capacitate de 250 de paturi, dintre care 100 pentru cazurile grave, și este amplasată înainte de intrarea în orașul Iași.

Dacă CJ va respecta noul termen avansat, ar însemna că secția modulară va fi gata cu 100 de zile întârziere față de momentul când trebuia să devină funcțional.

Citește: Spitalul modular de la Iași cu 100 de locuri de Terapie Intensivă și 100 de zile de întârziere

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...