Ce trebuie să știe patriarhul Daniel: Europa a cotizat 50 de milioane de euro pentru bisericile din Moldova

Date:

La bine-cunoscuta celebrare din acest an de la hramul Mănăstirii Putna, marcată ca un eveniment religios, dar istorico-cultural, au existat mai multe discursuri care au atras atenţia publicului general. Unul dintre discursurile apreciate de cei prezenţi, inclusiv de către Patriarhul Daniel, care a fost timp de 17 ani mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost apreciat ca având puternice tuşe ultra-naţionaliste.

Un student din Iaşi a îndemnat românii „să ne luăm libertatea înapoi, ca să ne putem lua ţara înapoi“, considerând că „ţara noastră (…) nu ne mai aparţine“. Jurnalistul Ovidiu Nahoi a apreciat discursul ca fiind ţintit către Uniunea Europeană şi a făcut un demers în Newsweek în care a contabilizat o parte dintre beneficiile financiare europene ale Bisericii Române doar în ultimii şapte ani. „Ziarul de Iaşi“ a continuat şi aprofundat acest demers.

245 milioane de lei pentru consolidări şi restaurări

În ciuda discursurilor cu tente naţionaliste şi antieuropene validate de liderii Bisericii Ortodoxe Române, bisericile şi mănăstirile din Moldova au beneficiat în ultimii ani, prin Programul Operaţional Regional, de puţin peste 245 milioane de lei (aproape 50 de milioane de euro). Este vorba doar de fondurile europene nerambursabile primite în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020, proiecte finalizate sau aflate în curs de finalizare. Pe lângă aceşti bani, a existat şi o contribuţie semnificativă din partea statului român.

În mare parte, proiectele au vizat consolidări sau restaurări ale ansamblurilor sau bisericilor individuale (chiar şi elemente din acestea, precum muzee), reabilitări şi dezvoltare pentru punerea în circuitul turistic şi alte valorificări în scop turistic. Un exemplu relevant este cel al Bisericii Bărboi – care pe 19 august ar fi trebuit să marcheze finalizarea unei investiţii de 15,6 milioane de lei pentru „conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural «Ansamblul Bărboi» şi a identităţii culturale a Iaşului“.

Citește articolul integral în Ziarul de Iași

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...