Cum s-a războit președintele interimar al CSM cu judecătorii decorați de un stat străin

Date:

Președintele interimar al CSM, Bogdan Mateescu, a ținut morțiș, în timpul interviurilor pentru promovarea unor judecători la instanța supremă, să afle părerea magistratei Adriana Ispas despre un judecător român care primește o decorație din partea unui stat străin.

Din verificarea surselor deschise, rezultă că singurii judecători decorați de un stat străin sunt Valer Dorneanu și Irina Tănăsescu, ambii de la Curtea Constituțională.

Valer Dorneanu a participat în 2018 la o conferință în Rusia, conferință unde a primit un premiu acordat de Forumul Juridic Internațional Sankt Petersburg. Evenimentul a fost fost deschis de premierul de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev. Președintele CCR a plecat în Rusia în ciuda faptului că Ministerul Afacerilor Externe i-a recomandat să nu facă deplasarea.

În 2018, pe când era profesor al facultății de Drept, Simina Tănăsescu a primit însemnele de Cavaler al Ordinului Francez Legiunea de Onoare din partea ambasadei Franței de la București.

Citește și: Cum au schimbat banii UE viaţa ieşenilor?

La cine s-a referit președintele CSM?

Interogatoriul lui Bogdan Mateescu a dat startul mai multor speculații în sistemul judiciar. Surse judiciare susțin că președintele interimar al CSM ar fi făcut referire la judecătoarea Laura Andrei de la Curtea de Apel București.

Andrei a candidat recent pentru instanța supremă, dar a primit o notă mică la interviu și nu a promovat. De-a lungul carierei, judecătoarea s-a implicat într-o serie de acțiuni internaționale privind combaterea violenței împotriva copiilor.

Bogdan Mateescu susține că nu s-a referit la cineva anume când a pus întrebările judecătoarei Adriana Ispas. „Am întrebat de un judecător, nu de un procuror. Nu făceam referire la nimeni, era o construcție teoretică”, a declarat președintele interimar al CSM pentru PressHUB.

Redăm dialogul purtat de președintele CSM cu judecătoarea Ispas de la Curtea de Apel Constanța:

Bogdan Mateescu: Cum vedeți situația în care un stat străin înțelege să decoreze un judecător român, nu mă refer la procuror. Pentru ce s-ar putea întâmpla acest lucru?

Adrian Ispas: Cred că pentru o contribuție la autoritatea judecătorească în ansamblu.  Cooperarea reciprocă, să spunem, pe asociații profesionale internaționale unde și-a adus o contribuție deosebită în modul de stabilire a unor tratate…

Bogdan Mateescu: O decorație din partea unui stat înseamnă un serviciu în favoarea acelui stat.

Adriana Ispas: Pentru o contribuție internațională, nu cred că ar fi ceva de neacceptat. Trebuie contextul și caracterul acelei distincții.

Bogdan Mateescu: Ce serviciu ar putea aduce un judecător român unui stat străin?

Adriana Ispas: Nu m-am gândit și nu mi-am pus problema, nici nu ne-am prea întîlnit în viața de zi cu zi cu acestă situație.

Bogdan Mateescu: Asa este, era pur teoretică întrebarea. Ce contribuție juridică să ai să servești interesele unui stat străin? Pentru că asta înseamnă decorația. O recunoaștere din partea statului a unei contribuții pentru interesele proprii.

Citește și: Câmpulung Muscel, radiografia unui oraș încremenit în ruinele comunismului

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...