Cum va gestiona noua putere de la Chișinău relația cu Moscova. Amenințări de la Kremlin

Date:

Cu mai bine de un deceniu în urmă, Turcia se conducea după o politică interesantă „zero probleme cu vecinii”. Odată cu instalarea Maiei Sandu la cârma Republicii Moldova, țara pare să fi preluat în linii mari acest concept folosit de căre fostul șef al diplomației turce, Ahmet Davutoğlu, arată o analiză Veridica.ro.

După victoria de la prezidențialele, Maia Sandu a stabilizat și securizat relațiile cu vecinii din proximitate – România și Ucraina. Se ridică întrebarea legitimă dacă a reușit sau nu să stabilizeze și relația complicată a Republicii Moldova cu Rusia, mai ales în noul context de după alegerile parlamentare, câștigate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-a fondat. Este pentru prima dată în istoria de 30 de ani a Republicii Moldova când forțele pro-europene reușesc să concentreze atât de multă putere, iar aceasta gravitează, desigur, în jurul președintei Maia Sandu.

Publicațiile internaționale și chiar și cele din România se grăbesc să elogieze victoriile remarcabile ale dreptei și leadership-ul de la Chișinău. Impresia este că deja că toate problemele grave ale Republicii Moldova sunt gestionate de către noua putere când, în realitate, nici măcar nu a început drumul sinuos al reformelor. Laudele din presă și aprecierile entuziaste ale unor analiști și influenceri de la București și Bruxelles pot avea însă un efect toxic fără proba concretă a schimbărilor survenite pe fondul aplicării reformelor.

Citește articolul integral în G4Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...