Dacian Cioloș: Semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să aibă mare grijă, oricine poate păți ce a pățit Danileț

Date:

Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură este un semnal că PNL, PSD și UDMR încep distrugerea justiției, iar reforma realizată în acest domeniu va face pași uriași înapoi din cauza coaliției de guvernare.

Cioloș consideră că ceea ce se întâmplă în prezent compromite iremediabil parcursul european al României, care va intra pe lista de țări-problemă.

„Excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură arată rău din orice punct de vedere privim lucrurile. Chiar și dacă această decizie a CSM va fi întoarsă de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să aibă mare grijă, oricine poate păți ce a pățit Danileț.

Pe lângă cazul său, am tot primit informații în ultimele luni că mai mulți judecători și procurori se simt timorați și se află în diferite stadii de cercetări disciplinare.

Respect independența justiției și neamestecul politicienilor în treburile ei interne, dar știu și că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inventată de PSD, nu e desființată, cum nici legile justiției făcute de Dragnea și Iordache nu au fost complet modificate. Și cunosc din vechea coaliție rezistența la orice modificare”, a transmis Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR a mai declarat că marți, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, i-a confirmat că urmărește cazul Danileț și că a cerut deja mai multe informații despre deciziile luate aseară de CSM.

„Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desființării acestei secții va avea consecințe. Din discuțiile cu comisarul Reynders, am înțeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deși există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează și, mai grav, între timp, alți magistrați sunt timorați. Didier Reynders mi-a confirmat că, în lipsa desființării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiție la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată.

În Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia și Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă”, a afirmat Cioloș.

Citiți și

Fost judecător la Tribunalul Uniunii Europene, despre Cristi Danileț: „Un simbol intrat deja în istoria dreptului românesc. Îmi este greu să înțeleg lucruri de neînțeles”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...