Doliu în teatrul românesc. Ion Caramitru a murit

Date:

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) a murit duminică, la vârsta de 79 de ani, au declarat oficiali ai UNITER, pentru Agerpres.

A fost actor şi regizor al Teatrului “Lucia Sturdza Bulandra” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestui teatru. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Ion Caramitru a jucat la Naţionalul bucureştean în roluri precum Perdican – “Să nu te joci cu dragostea” de Alfred de Musset, regia Moni Ghelerter, 1964; Mircea Basarab – “Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965; Romeo – “Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, regia Val Mugur, 1967; “Dialoguri şi fantezii în jazz” – spectacol de poezie şi muzică alături de Johnny Răducanu; Eduard al III-lea – “Eduard al III-lea” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; Macbeth – “Macbeth” de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 2011; Pierre – “Dineu cu proşti” de Francis Veber, regia Ion Caramitru, din 2012; Recital – “Dor de Eminescu”, 2012; Prospero – “Furtuna” după William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2014. A jucat, de asemenea, în “Dineu cu proşti”, “Furtuna” şi “Magic Naţional”.

De asemenea, în perioada 1996-2000, marele actor a fost ministru al Culturii. Acesta a fost ales preşedinte UNITER de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. În 2017, a fost distins cu Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, precum şi cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare – 400.

Tot în anul 2017, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Ion Caramitru cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...