Două dintre imobilele de patrimoniu ale Focșaniului, refăcute cu bani europeni

Date:

Două dintre imobilele de patrimoniu din Focșani, „Casa Tatovici”, care găzduiește Secția de Științe ale Naturii, și „Casa Alaci”, unde funcționează Secția de Istorie și Arhitectură a Muzeului Vrancei, sunt în plin proces de consolidare și restaurare.

Acest lucru este posibil prin două proiecte cu fonduri europene, în cadrul programului Operațional Regional 2014-2020. Prima investiție are un buget de 8,742 milioane de lei, iar a doua, 4,157 milioane de lei.

Autor: Ștefan Borcea


Refacerea Casei Tatovici a venit în urma unui proiect pe Axa prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. Pe lângă consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric, clădirea va fi dotată la cele mai ridicate standarde, proiectul beneficiind inclusiv de digitalizare.

„Ne dorim consolidarea și reabilitarea clădirii de patrimoniu și redarea ei în circuitul turistic, precum și creșterea cu 75% a numărului preconizat de vizite la obiectivul de patrimoniu cultural care beneficiază de sprijin”, potrivit managerilor de proiect.

Constructorul are la dispoziție încă aproape doi ani să finalizeze lucrarea, respectiv până pe 18 august 2023. Este vorba despre o asociere italiană formată din Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL și Groma Societa di Ingegneria – Societa a Responsabilita Limitata Semplificata.

A fost construită de magistratul focșănean Constantin Tatovici, ca locuință, cu stiluri arhitecturale care au circulat pe teritoriul țării în epoca respectivă. Tratarea arhitecturală a fațadelor și decorația interioară o situează în rândul construcțiilor de stil eclectic.

„Clădirea este construită pe subsol și parter supraînălțat. În anul 1929, în urma falimentului financiar, imobilul a intrat în proprietatea statului. În 1950, acesta a fost preluat de Direcția Sanitară a județului Vrancea. Mai târziu, a fost amenajat acvariul, la subsolul clădirii, iar la parter s-au organizat expozițiile <Minunata lume a păsărilor> și <Vânat și trofee de vânătoare>. În urma seismelor, clădirea a suferit mai multe lucrări de reparații care nu au afectat însă aspectul clădirii”, potrivit Aurorei Emilia Apostu, muzeograf.

Și „Casa Alaci”, imobil care adăpostește Secția de Istorie și Arhitectură a Muzeului Vrancei, are parte de finanțare externă tot prin Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Valoarea totală a contractului este de 4,157 milioane de lei. Acest proiect de consolidare și restaurare își propune să redea acestui imobil, care este unul dintre cele mai vechi și mai reprezentative pentru municipiul Focșani, prestanța de început de secol XX.

În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Fântâna care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din alt loc, și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, va fi restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de “cișmea”.

De asemenea, vor fi reabilitate și spațiile verzi, mobilierul urban, aleile, spațiile carosabile și pietonale din jurul monumentului și vor fi amplasate corpuri de iluminat de epocă pentru zonele pietonale. De asemenea, va fi reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii.

Lucrările sunt executate de Asocierea NS Consart 96 SRL, SC Dedal Bahamat SRL, SC SPA Inovations SRL. Termenul de finalizare a lucrării este 14 septembrie 2022.

Casa „Alaci” a fost construită la finele secolului al XIX-lea de către familia de târgoveți armeni Alaci.

„Construcția acestei case monument a fost realizată între anii 1894-1895 de către Ghiță Missir, un negustor armean, și este vândută în anul 1920 lui Anton Alaci, de asemenea armean, de profesie farmacist, apoi avocat și primar de Panciu. Anton Alaci s-a mutat în Focșani, ocupând funcția de Prefect de Vrancea, și a decedat în 1940, casă rămânând urmașilor săi. În anul 1944 casa este rechiziționată de armata sovietică, iar în 1946 devine sediul PCR al Raionului Putna. Din anul 1951, clădirea intră în proprietatea Muzeului Județean, deschizând-se în acest spațiu o expoziție permanentă ce reunește evoluția societății umane, din cele mai îndepărtate epoci până în prima jumătate a secolului XX”, declară managerul de proiect, Luminița Oanele.

Realizată în stil ecletic, cu decorații baroce, clădirea prezintă o personalitate proprie care reflectă interesul pentru cerințele apusene, la modă în acele vremuri. Casa a fost construită pe un singur nivel, cu parter mult înălțat pe beci, pe temelie din piatră și pereții din zidărie de cărămidă. Una din încăperi păstrează și azi o sobă din cahle bogat ornate cu motive florale.

Clădirea a fost naționalizată în anul 1950, iar un an mai târziu a intrat în patrimoniul Muzeului Județean Vrancea. Aceasta adăpostește depozitele de arheologie și istorie. După seismele din 1977 și 1986, a suferit lucrări de reparații, nefiind deloc afectat aspectul original.

Beneficiarul direct al celor două clădiri, casele Tatovici și Alaci, este Muzeul Vrancei, care va mai primi în patrimoniu și clădirea fostului Tribunal Putna, finalizată și aceasta până la finalul acestui an, tot cu fonduri europene.


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

1 COMMENT

  1. […] Beneficiarul direct al celor două clădiri, casele Tatovici și Alaci, este Muzeul Vrancei, care va mai primi în patrimoniu și clădirea fostului Tribunal Putna, finalizată și aceasta până la finalul acestui an, tot cu fonduri europene. Mai multe detalii despre aceste proiecte puteți citi în materialul publicat de presshub.ro. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...