Dragnea nu va mai conta în politică. Dar moștenirea sa, da

Date:

Șansele ca Liviu Dragnea să mai aibă succes în politică sunt minime. Nu prea mai poate face rău ca politician de prin plan. În schimb, moștenirea sa da, ne va afecta viața mulți ani de acum înainte. Pentru că noua coaliție de guvernare nu are voință să repare stricăciunile PSD.

Liviu Dragnea are șanse minime să mai aibă succes în politică. În orice partid, odată ce ai pierdut puterea, nu o mai vezi înapoi, cei care ți-au luat-o nu au nici un interes să o cedeze. Nu există prietenii, loialități sau recunoștință pentru faptele mărețe din trecut în politică.

Ai plecat, ești bun plecat.

Nici un alt lider PSD nu a reușit să revină pe scaunul pe care l-a pierdut la un moment dat: nici Adrian Năstase, nici Mircea Geoană, nici Victor Ponta.

Liviu Dragnea va încerca, probabil, să construiască un nou partid, așa cum a făcut Ponta. Dar e înconjurat de marginali. Codrin Ștefănescu e doar un lacheu ridicol, de care se ferește toată lumea. Carmen Dan, prezentă în poza de după eliberare, e creația lui Dragnea, nu există politic fără el.

Nici măcar vechiul său partener Tăriceanu nu mai contează, e un pensionar cu un dosar penal în curs, care nu a reușit să-și ducă partidul în Parlament în 2020, când încă era activ. Cu atât mai puțin ar putea-o face în 2024.

Mai degrabă, îi prevăd lui Liviu Dragnea cel mult o carieră de „analist politic” pe la RTV și Antena 3, așa cum sunt și alte fosile din politică, gen Adrian Năstase sau Gelu Vișan.

Își va cheltui averea alături de iubita lui mult mai tânără și ne va agasa din când în când cu câte o afirmație pe care o vom comenta furioși pe Facebook. Dar cam atât.

Pariul meu e că nici nu se va mai întoarce la pușcărie. Dosarele din urmă – TelDrum și cel al vizitei în SUA, la inaugurarea lui Trump – vor rămâne exact așa, în urmă. Dacă era să fie condamnat, se întâmpla deja.

Iar din cauza celor două dosare, nici mari dezvăluiri despre foștii lui colegi nu cred că va face. E mai bine să nu stârnești cuibul de vipere când tu însuși ai prea multe de ascuns, va gândi abia eliberatul din închisoare.

De fapt, tocmai aici e cea mai mare problemă, aici este răul pe care l-a făcut Dragnea și pe care continuă să îl facă moștenirea sa toxică: faptul că după 2 ani și 2 luni, cât fostul lider PSD a stat în închisoare, în justiție nu s-a schimbat nimic în bine. Din contră, e și mai obedientă, și mai cuminte cu puternicii zilei.

Dovadă și ce s-a întâmplat vineri la Consiliul Superior al Magistraturii. Plenul CSM a respins cererea de apărare a independenţei autorităţii judecătoreşti faţă de afirmaţiile formulate la ieşirea din penitenciar de Liviu Dragnea şi avocata acestuia, potrivit cărora condamnarea a fost una politică întrucât trăim într-o dictatură şi doar judecătorii care l-au eliberat condiţionat au fost cei cinstiţi, după cum a anunțat pe Facebook judecătoarea Andrea Chiș.

Dovadă că oamenii propulsați de regimul Dragnea sunt tot acolo, bine merci.

Nu mă îngrijorează ce va face Dragnea în viitor, pe persoană fizică, în schimb mă îngrozește faptul că ce a făcut în trecut e aproape neatins.

Pentru că, în realitate, nici actualei coaliții de guvernare nu prea îi convine să avem o justiție puternică. 

Liviu Dragnea le-a făcut politicienilor care vor să fure un mare cadou – o justiție cu dinții școși – și aceștia îi sunt recunoscători pentru asta. Doar au de cheltuit 80 de miliarde de euro în următorii ani. 

Doar nu-s nebuni să le redea procurorilor puterea de a-i prinde.

Articolul a fost publicat mai întâi în Newsweek România

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...