Experiența unui voluntar în studiile clinice pentru un vaccin împotriva COVID: “Majoritatea efectelor secundare au fost raportate de primitorii de Placebo”

Date:

Ro Vaccinare prezintă, pe pagina de Facenook a site-ului web guvernamental vaccinare-covid.gov.ro, experiența unui voluntar în studiile clinice pentru un vaccin împotriva COVID.

Silvia Câmpeanu face un apel la vaccinare și povestește inclusiv despre efectul placebo al studiului la care a luat parte.

”Ieri a fost ultima mea zi ca voluntar în cadrul studiului Novavax. Am testat un nou vaccin anti-Covid, am primit două doze de vaccin și doua de placebo, în momente diferite și mi s-a recoltat sânge pentru analize cam o dată la 6 săptămâni. Am încheiat un an și 2 luni de voluntariat dedicat memoriei tatălui meu, răpus de Covid. Un an și-un pic, incredibil, plin de emoții, și vreau să împărtășesc cu voi câteva momente importante pentru mine în cadrul studiului”, relatează Silvia Câmpeanu.

“Nu am crezut niciodată cât de mare este puterea gândurilor noastre”


Participanta la studiu spune că majoritatea efectelor secundare au fost raportate de primitorii de placebo.

“Cel mai important lucru pe care vreau să vi-l povestesc este efectul placebo. Nu am crezut niciodată cât de mare este puterea gândurilor noastre. Cât de mult convingerile noastre ne pot afecta fizic. Cred că până să nu o pățesc chiar eu, placebo îmi suna ușor superficial.


Primele doze de ser le-am primit anul trecut în noiembrie. Am fost atât de convinsă că am primit vaccinul, încât la câteva ore după administrare, a început meniul efectelor adverse: febră, vărsături, dureri musculare, leșin, erupții cutanate, palpitații, tuse, dificultăți de respirație.

Noaptea am avut frisoane, dimineața am mai tras o tură de leșin în baie. Câteva zile am tușit încontinuu. Am fost, evident, testată, consultată, reconsultată de medici. După a doua doză, scenariul s-a repetat.


În aplicația în care fiecare voluntar menționa efectele secundare, cred că am scris zilnic și am umplut rubrica de raportări. Soțul meu, voluntar și el, n-a avut nimic în afară de un somn bun în nopțile după administrarea serului.
A doua etapă, numita cross-over, cei ce în prima etapă au primit vaccin, acum primesc placebo, și invers. În a doua etapă, în afară de o poftă super mare de cafea, nu am trăit nimic interesant. Nici măcar durere la locul injectării.
Când a venit momentul de unblinding, m-am simțit ultima fraieră când am aflat că în prima fază am primit ser fiziologic. Am primit două doze de ser fiziologic și am făcut ca toate visele, și toate durerile și sufocările și leșinurile vieții au fost provocate de mintea mea panicată/ emoționată/ anxioasă.
Am leșinat, am avut febră (38.3), mi-a fost rău, voi înțelegeți? Da, așa funcționează placebo.
Majoritatea efectelor secundare au fost raportate de primitorii de placebo. Suntem vreo 50.000 de voluntari în studiul ăsta, pe toate continentele, și în afară de vreo 8 (opt) crize de fiere, raportate de persoane cu calculi biliari existenți, nu există efecte secundare raportate de primitorii de vaccin.
Da, am făcut și un test de anticorpi, și am un număr cu 5 cifre. Să-mi trăiască.
Și pentru că tot procesul aprobării vaccinului produs de Novavax e întârziat, NHS (Serviciul Național de Sănătate din UK) a decis să mai facem încă două doze de Pfizer pentru a avea o schemă de vaccinare completă, ca sa putem calatori. Soțul meu a făcut și un J&J între timp, îl prinde sfârșitul de an cu 3 scheme complete de vaccinare.
Am vrut să împărtășesc aceste momente pentru a vă asigura că vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent, că fiecare aprobare este dată doar după rezultate impecabile în studii, că nu se face nici cea mai mică eroare și că nici cel mai mic pas nu este sărit. Am fost martoră a ce înseamnă reguli respectate 100%, precizie și minuțiozitate, studiu riguros și atent și muncă asiduă.
Cam asta este, pe scurt, experiența de voluntar Novavax. Sunt mândră că am făcut parte din acest studiu, că am avut o contribuție infimă la ceva măreț și că onorez memoria lui tata. Mă pregătesc de un nou voluntariat, și sper să fiu printre cei ce pun umărul la învingerea altei boli cumplite, demența de tip Alzheimer.
Vaccinați-vă. Fiți responsabili”, relatează Silvia Câmpeanu.

Călătoriile în Europa, îngreunate de Omicron (presshub.ro)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...