Fără lacrimi după Saigon: Vietnam şi SUA organizează viitorul şi se despart de trecut

Date:

Prea puţini în Europa şi America ştiu că Ho Şi Min, părintele independenţei moderne a Vietnamului, îi scria preşedintelui SUA, Harry Truman, la 28 februarie 1946. America era invitată să „intervină urgent” pentru „apărarea independenţei” vietnameze în faţa revenirii trupelor şi administraţiei coloniale franceze. Washingtonul nu a răspuns, dimpotrivă. În anii 1960 şi până în 1975 a sprijinit politic şi militar Vietnamul de Sud, o republică aflată în conflict cu statul comunist condus de Ho Şi Min. În acest război din Vietnam, America a lăsat peste 50.000 de morţi iar prăbuşirea Vietnamului de Sud, împreună cu evacuarea Saigonului, sunt percepute drept cele mai mari înfrângeri din istoria americană.

După aproape jumătate de secol, o publicaţie economică din Hanoi, VOV5, scrie că la sfârşitul lunii noiembrie 2020 din cele 255 miliarde dolari exporturi vietnameze, mai bine de 70 miliarde se îndreptau spre SUA. VNExpress informa că în 2020, în ciuda pandemiei, comerţul bilateral a ajuns la 90,8 miliarde dolari, din care exporturile Vietnamului au reprezentat 77,1 miliarde dolari.

Într-o convorbire telefonică din 28 mai, redată de portalul de ştiri Vietnam Puls, secretarul de Stat Antony Blinken îl asigura pe ministrul de Externe Bui Thanh Son că America va investi în noua Universitate Fullbright din Hanoi, instituţie care va asigura resurse umane de calitate pentru întreaga regiune a Asiei de Sud-Est. Iar vicepreşedintele Kamala Harris a găsit un nou imobil, mult mai mare, pentru ambasada americană din Hanoi.

Citește articolul integral în info-sud-est.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...