GALAȚI – Medicul chirurg Paul Ichim: “Nevaccinații îi au pe conștiință pe cei ce mor la ușa spitalelor”

Date:

În urmă cu o săptămână, după ce valul de pacienți COVID-19 a umplut secțiile de Terapie Intensivă și a blocat activitatea normală a spitalelor, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat suspendarea, timp de o lună, a internărilor și a operațiilor care nu sunt urgențe în spitalele publice din România. Măsura, deși una necesară în condițiile crizei sanitare actuale, este discriminatorie pentru numeroși bolnavi cronici. Mai mult, închiderea spitalelor va face ca multe persoane să fie diagnosticate cu cancer abia în stadii avansate ale bolii, este de părere medicul chirurg gălățean Paul Ichim. Trist este că toate aceste neajunsuri ar fi putut fi evitate, dacă lumea ar fi mers să se vaccineze anti-COVID în număr mai mare.

– Domnule doctor, cine este cel mai afectat de această nouă închidere a spitalelor?
– Problema pe care o pot numi criminală și pe care am observat-o noi în urma valului precedent a fost faptul că lumea nu a mai avut acces la fel de ușor la evaluările din mediul spitalicesc, inclusiv la cele din policlinică. Au fost atunci situații în care patologia oncologică (cazurile de cancer  – n.red.) aflată la început a rămas nedescoperită și neevaluată, iar respectivii bolnavi au venit ulterior cu afecțiuni oncologice în stadii foarte avansate, atunci când tu, ca medic, nu mai reușești să faci mare lucru. Aici a fost pierderea cea mai mare, cea a pacienților care ar fi fost descoperiți la timp, dacă ar fi mers sistemul sanitar în mod normal.
La fel, există situația particulară a bolnavilor cronici, care de frica pandemiei au preferat să rămână acasă și nu au mai venit la acele controale periodice necesare pentru evaluarea stării de sănătate. Au existat și aici numeroși pacienți care au venit decompensați sau cu boala în stadii avansate. Este important de știut că, mai ales în cazul afecțiunilor oncologice, vizita la medic nu trebuie amânată, pentru că orice lună de amânare, orice săptămână chiar, contează în prognosticul ulterior. Altfel spus, șansele de vindecare ale pacientului cu cancer scad.
– Cât de frecvente au fost astfel de situații, în ultimul an și jumătate?
– În practică, au apărut din ce în ce mai multe cazuri cu pacienți bolnavi de cancer în stadii avansate. E adevărat că și incidența cancerelor la nivel global, național, dar și local, este mai mare, dar și blocarea sistemului sanitar a determinat creșterea incidenței cancerelor venite la spital în stadii avansate.
– Unde trebuie să meargă gălățenii, dacă au anumite simptome care le creează îngrijorare?
– În principiu, policlinicile au fost deschise și sunt încă deschise. După medicul de familie, aici ar trebui să meargă oamenii, pentru consult de specialitate. Dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Dacă noi, ca nație, în loc să facem atâta teorie cu vaccinarea și cu scepticismul promovat pe toate canalele, am fi fost “inculți” ca portughezii, ca danezii, ca spaniolii sau ca evreii și ne-am fi vaccinat în masă, fără să mai facem tot felul de scenarii apocaliptice pe seama unui vaccin, n-am fi ajuns în situația asta.
Țările unde rata de vaccinare este mare și foarte mare nu au acum sistemul sanitar depășit, cum îl avem noi la ora actuală, și asigură asistență medicală pentru toată lumea, nu doar pentru urgențele medicale. Astfel, mesajul este unul foarte simplu: terminați cu prostiile! Duceți-vă și vaccinați-vă odată!

Interviul complet, pe VIAȚA LIBERĂ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...