Guvern minoritar, cea mai probabilă opțiune după ieșirea președintelui Iohannis / Urmează marele blat PNL – PSD în Parlament pentru susținerea Guvernului Cîțu – doi?

Date:

Varianta unui guvern minoritar Cîțu-doi, susținut din Parlament de o parte semnificativă din PSD, pare cea mai probabilă opțiune în acest moment. Președintele Klaus Iohannis nu a lăsat pe masă prea multe variante de joc după ieșirea de luni seara.

Guvernul Cîțu a picat în Parlament cu cel mai mare număr de voturi înregistrat de vreo moțiune de cenzură (281). Deși a fost depusă de PSD, șeful statului a continuat răfuiala cu USR începută în Parlament de premierul Cîțu chiar înainte de votarea moțiunii.

Grija amândurora a fost parcă să închidă orice uși, să arunce în aer orice șansă de colaborare cu USR. Dacian Cioloș a lăsat loc de întors și înainte de Congres, și după ce a fost ales președinte.

Ceva parcă nu se leagă. Din moment ce liberalii au tot spus că-și doresc refacerea coaliției cu USR, cum de premierul Cîțu și președintele Iohannis torpilează tocmai această variantă chiar în ziua în care Guvernul pică în Parlament?

De ce nu i-au curtat, de ce n-au încercat să-i aducă înapoi cât mai repede din moment ce singura alternativă rămâne PSD? Cu AUR nu se pune problema, deci variante de joc nu prea rămân. Așadar, ce se întâmplă?

Pare de neînțeles totul la prima vedere, dar jocurile au fost făcute încă înainte de moțiune. Acum asistăm doar la multă butaforie, la ceață și fum, la o regie ceva mai sofisticată decât mascarda alegerii lui Cîțu de la congresul PNL.

G4Media.ro a scris, pe 9 septembrie, la scurt timp după declanșarea crizei politice și plecarea miniștrilor USR PLUS din Guvern că România se îndreaptă spre un guvern minoritar. În realitate, PNL abia aștepta să scape de ”neomarxiști” pentru a guverna cu socialiștii old fashion din PSD, așa că și-a împins partenerul de guvernare afară printr-o mutare de forță, demiterea ministrului justiției Stelian Ion.

Blatul ascuns dintre PNL și PSD s-a văzut mai clar când oamenii lui Ciolacu l-au ajutat pe Florin Cîțu să rămână în funcția de premier până la Congresul din 25 septembrie. Pesediștii au sabotat la vedere moțiunea de cenzură semnată de AUR și USR PLUS pentru ca planul alegerii lui Cîțu să nu fie dat peste cap.

Înțelegerea subterană a ieșit la suprafață și am văzut-o cu toții în acțiune, oricât s-au străduit să o nege cele două mari partide. Problema e că liberalii au ales un Superman cam sleit de puteri, pe care nu l-a lăsat doar vocea în timpul Congresului, ci și combustibilul politic. Azi, liberalii au un lider cu cote de încredere chiar mai mici decât ale lui Ludovic Orban.

Dar acest politician-marionetă n-a fost pus șef la partid ca să fie dat jos de la Guvern a doua zi. Asta ar însemna ca tot partidul, președintele Klaus Iohannis, susținătorii din umbră ai lui Florin Cîțu să se facă de râs. Mulți ar zice că avem de-a face cu niște habarniști cu minte scurtă, cu ageamii fără nicio treabă cu politica.

Editorialul integral poate fi citit pe G4 MEDIA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...