În noua carte de identitate a fost introdus drapelul României

Date:

Primele noi cărți de identitate au fost eliberate astăzi în Cluj-Napoca. Prin programul pilot organizat de Guvernul României, 24 de clujeni și-au modificat buletinele. În total, 68 de cetățeni ai municipiului Cluj-Napoca ar trebui să primească noua carte de identitate în prima fază a proiectului.

Autor: Ștefan Chețan


Noua carte de identitate ține și locul cardului de sănătate

Ca noutate pentru români, varianta îmbunătățită a buletinului are mai multe funcții. Astfel, noua carte de identitate ține locul cardului de sănătate, al buletinului și al documentului de călătorie. În plus, a fost introdus și un certificat de semnatură electronică care va permite accesarea sistemelor publice.

„Acest document are și funcția de document de călătorie. Titularul va putea sa călătorească in spațiul UE doar pe baza acestui document. Documentul este dotat cu un spațiu de stocare electronic în care sunt inserate datele tipărite pe document, precum și un certificat digital pentru semnătura electronica avansata. Documentul este structurat astfel încât sa poată facilita control automat la frontieră astfel încât, în special pe aeroporturile dotate cu porți automate de control al frontierei, documentul este util pentru utilizare”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu.

Cătălin-Aurel Giulescu ținând în mână noua carte de identitate. Fotograf: Ștefan Chețan

Varianta finală a buletinului este cea care conține și drapelul României

Noua carte de identitate. Fotograf: Ștefan Chețan
Noua carte de identitate. Fotograf: Ștefan Chețan

Românii sunt entuziasmați de noua carte de identitate

Românii nu sunt sceptici cu privire la utilitatea noii cărți de identitate și au depus mai multe cereri decât se așteptau autoritățile. Conform acestora, în fiecare dimineață locurile disponibile se epuizează în prima jumătate de oră de la deschiderea înscrierilor.

„Dimensinea este absolut importantă pentru că nu e normal ca în orice țară din Europa mergeam cartea noastră de identitate era văzută ca ceva aparte și atunci mi s-a părut normal să fac acest lucru (n.r. să modific cartea de identitate)”, declară Ioana Mureșan, o clujenacă care a ridicat astăzi noua carte de identitate de la Primăria Cluj-Napoca.

În plus, clujeanca este de părere că modificarea cărții de identitate reprezintă un pas în față spre digitalizare astfel încât toate datele să fie pe acel card, iar declarațiile și formulare să se poată completa automat.

Dimensiunea redusă reprezintă încă un motiv pentru care clujenii au ales să își modifice cartea de identitate. Pentru alți doi clujeni nevoia de a-și schimba buletinul i-a făcut să aleagă varianta nouă.

„Este un card mai mic, este un pas mare pentru noi într-o zonă de digitalizare în care țările europene au făcut pași acum 10 ani. Este un pas important mai ales pentru Cluj-Napoca. Sunt foarte încântat”, a declarat Dan Cornescu, un alt clujean care a beneficiat de proiectul pilot.

Primăria Cluj-Napoca. Fotograf: Ștefan Chețan

Toată lumea va avea noile cărți de identitate până în 31 august 2031

Cătălin-Aurel Giulescu spune că în data de 3 august 2031 buletinele emise acum vor expira, cu excepția celor care au fost emise pe perioadă nedeterminată până în data de 2 august 2020. Toate buletinele emise acum vor avea perioada maximă de valabilitate până în 3 august 2031.

„Raportat la funcțiile pe care acest document le are, este inserat inserat înscris pe suportul electronic este acel certificat digital de semnătură electronica avansată. Cu acest certificat, titularul va putea sa se autentifice in sistemele autorităților publice și în sistemele altor entități care vor accepta conectarea pe baza acelui certificat”, adaugă Cătălin-Aurel Giulescu .


(Articol publicat în Betanova, partener PressHUB în cadrul proiectului „Hub for Business Journalism”)


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...