Înalt oficial european, după ce G4Media.ro a scris în exclusivitate că guvernul voia să finanțeze prin PNRR proiectele unor companii private: „Nu există măsuri care să finanțeze o anumită companie privată”

Date:

Guvernul României a eliminat din PNRR-ul trimis pentru aprobare la Comisia Europeană și Consiliul UE proiectele inițiale alocate companiei private GSP Power, controlată de magnatul Gabriel Comănescu, după ce G4Media.ro a scris în exclusivitate despre planurile executivului în luna iunie.

Informația a fost confirmată luni, la Bruxelles, de un înalt oficial al Uniunii Europene, care a răspuns la o întrebare adresată de G4Media și Economedia. ”Nu există măsuri în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României care să finanțeze o anumită companie privată”, a declarat acesta în ziua în care Comisia Europeană a anunțat că a aprobat PNRR, planul de 29,2 miliarde transmis de România.

G4Media a dezvăluit la începutul lunii iunie, că la capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență al României se regăseau două proiecte pilot ale companiei private GSP Power, controlată de magnatul Gabriel Comănescu, care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului. Valoarea totală a celor două proiecte se ridica la 585 de milioane de euro. Acestea erau singurele proiecte ale unei companii private menționate în mod expres în PNRR-ul României. În document nu se făcea referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP.

Gabriel Comănescu spunea atunci că proiectele GSP Power au fost incluse în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene privind finanţarea din aceste fonduri.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, a declarat atunci că nu știe cum a ajuns compania GSP să fie menționată în Plan, cu alocări de sute de milioane de euro fără licitație, susținând că proiectul respectiv a fost depus de Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL).

Întrebat cum a selectat Ministerul Energiei cele două proiecte, Virgil Popescu a spus că ar fi singurele care răspund necesității de a introduce producția de hidrogen. Premierul Florin Cîțu susținea, la acea vreme, că, în urma discuţiilor purtate până atunci cu Comisia Europeană, nu au fost ridicate obiecţii în privinţa acestor proiecte.

Ulterior, însă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat într-un interviu pentru Economedia.ro și G4Media.ro că a decis să scoată toate proiectele directe ale unor companii de stat și private din Planul Național de Redresare și Reziliență transmis de România la Bruxelles, în locul finanțării directe a acestor proiecte punctuale urmând să fie organizată o selecție competitivă de proiecte.

Luni, G4Media.ro și Economedia au întrebat un înalt oficial al UE de la Bruxelles dacă PNRR-ul României mai include proiecte acordate unor companii private.

„Nu există măsuri care finanțează o companie privată în mod specific”, a spus înaltul oficial.

El a explicat că în PNRR vor fi însă măsuri pentru companii private, dar pe bază competitivă.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...