Interviu DW cu scriitorul Dan C. Mihăilescu: “Omul de cultură este supus unor obligații de cumințenie nivelatoare și unor norme absolute”

Date:

„Am uneori senzația că parcă se așteaptă restaurarea unui fel de oraș-lagăr pentru oamenii de cultură, în care să se «demareze», cum se spune acum, și un program «Ultima casă»”, spune scriitorul Dan C. Mihăilescu.

Criticul, istoricul literar, gazetarul și nu în ultimul rând eseistul Dan C. Mihăilescu a intrat în conștiința publică de masă postdecembristă drept „Omul care aduce cartea“ – după numele emisiunii pe care a prezentat-o timp de 16 ani la ProTV, al cărei „deces“, după propriu-i cuvânt, s-a petrecut la finele lui 2015 din cauze de politică editorială a conducerii postului.

DW: Condiția scriitorului a fost, de-a lungul istoriei, fie una privilegiată, fie una ostracizată, amândouă tributare comandamentelor puternicilor zilei. Ce se întâmplă azi, la noi, dar și în lumea largă?

Dan C. Mihăilescu: Înainte de orice se cuvine un avertisment de bun simț elementar: informațiile mele provin numai din recenziile citite prin reviste străine și din cărțile care se traduc în România.

Mi se pare că soarta scriitorului de astăzi nu e radical deosebită de aceea a scriitorului dintotdeauna, care s-a situat mereu, fatalmente, într-o singurătate plină de neliniști, deprimări, indecizii, mereu între tabere, într-un fel de gherilă permanentă fie cu puterea imperială, fie cu puterea religioasă, cu cenzura de tot felul, împins din spate de demonii dinlăuntru și întâlnind în față o realitate mereu ostilă, contradictorie, care aștepta ca harul lui să reușească să o concilieze, să împace contrariile.

Citiți interviul integral pe Deutsche Welle

Citiți și

Ruxandra Hurezean: Știați cine a spus despre Brâncuşi „Creează ca un Dumnezeu. Comandă ca un rege. Lucrează ca un sclav”?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...