Istoria lui Putin, contestată public de Guvernul României

Date:

Vladimir Putin flutură teoria anexării Basarabiei și Bucovinei de Nord de către România în 1918. Guvernul României îi răspunde: de fapt, rușii au comis un rapt teritorial samavolnic.

Reprezentantul special al Guvernului de la București pentru Promovarea Politicilor Memoriei, deputatul liberal Alexandru Muraru, îi transmite președintelui Rusiei că România nu a ocupat niciodată Basarabia. Într-un răspuns la un text propagandistic publicat de site-ul Președinției Rusiei, Muraru amintește că alipirea Basarabiei și Bucovinei de Nord, la finalul Primului Război Mondial, s-a făcut în urma unor procese democratice, spre deosebire de anexarea la Uniunea Sovietică prin împărțirea sferelor de influență între Hitler și Stalin, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-un manifest propagandistic intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, Putin afirmase că România a anexat în 1918 Basarabia și Bucovina de Nord, înainte ca – din grija Kremlinului – nordul Bucovinei și sudul Basarabiei să fie încorporate, în 1940, alături de Crimeea, în Republica Sovietică Socialistă Ucraineană. Putin a plasat aceste afirmații într-un efort de discreditare a statului și poporului ucrainean care, în opinia președintelui rus, nici măcar nu există, ci este parte a celui rus.

Despre eseul scris de Putin, istorici, ziarişti şi sociologi vest-europeni consultați de Deutsche Welle au relatat că este plin de greşeli de logică şi afirmaţii contrafăcute

„Narațiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federația Rusă”, afirmă Alexandru Muraru. Textul președintelui Rusiei, scrie oficialul român, denaturează adevărul și ultragiază voința istorică a majorității populației celor două provincii românești. În opinia acestuia, mesajul transmis de Putin este revizionist și face parte dintr-o recuzită istoriografică veche de 100 de ani a Moscovei, care încearcă să-și justifice astfel visele post-imperiale, expansioniste.

„Spre deosebire de raptul teritorial la care rușii au recurs atunci când au anexat samavolnic teritoriul dintre Prut și Nistru, unirea cu Regatul României de la 1918 s-a realizat pe baza dreptului autodeterminării și în urma votului Sfatului Țării, cel mai reprezentativ organism politic al cetățenilor din Basarabia. Acest vot a fost liber și democratic”, notează Muraru.

Punctele de vedere enunțate de Putin „utilizează revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut și denaturarea adevărului istoric” și sunt folosite ca argument pentru a contesta tratatele internaționale ale secolelor XX și XXI, încheie reprezentantul Guvernului României.

Articolul a fost publicat mai întâi în DW

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...