Joe Biden: SUA nu pot lupta într-un război civil în care armata afgană nu vrea să lupte

Date:

Președintele SUA Joe Biden a explicat luni seara care sunt resorturile pentru care a fost de acord cu retragerea SUA din Afganistan. El a criticat atitudinea trupelor afgane care nu și-au apărat propriul popor de talibani. 

„Este greșit să ordonăm forțelor armate ale SUA să lupte atunci când forțele afgane nu au fost în stare să lupte pentru poporul lor.”

Președintele Biden a explicat și de ce evacuarea a fost întârziată: pentru că autoritățile afgane au fost cele care s-au opus unei evacuări masive pentru a nu induce panică în rândul populației și au cerut trupelor SUA să nu o facă.

Principalele declarații ale președintelui Joe Biden

 • Când am ajuns la putere, am moștenit un acord al președintelui Trump, potrivit căruia forțele americane trebuiau să se retragă până pe 1 mai din Afganistan. Alegerea mea ca președinte a fost ori să urmez acel acord, ori să continui să mă lupt cu talibanii în mijocul primăverii.
 • Niciun acord nu proteja viețile americanilor după 1 mai și exista riscul să escaladeze conflictul iar SUA să intre în al treilea deceniu de lupte.
 • Nu există niciodată un moment bun pentru retragerea trupelor.
 • Lucrurile s-au întâmplat mai repede decât am anticipat, dar asta și pentru că liderii afgani au fugit, iar armata s-a prăbușit, fără măcar să încerce să lupte.
 • Trupele americane nu trebuie și nu pot să moară într-un război în care trupele armatei afgane nu sunt dispuse să lupte.
 • Le-am dat toate uneltele de care aveau nevoie. Le-am dat salariile de care aveau nevoie, le-am oferit sprijin aerian și mentenanță, le-am dat șansa de a-și sprijini propriul viitor, le-am dat totul, dar nu le puteam da și voința de a lupta. SUA au cheltuit 1000 de miliarde în Afganistan.
 • Nu este nicio garanție că dacă trupele americane mai rămâneau în Afganistan ar fi putut influența lucrurile. Este greșit să ordonăm forțelor armate ale SUA să lupte atunci când forțele afgane nu au fost în stare să lupte pentru poporul lor. Nu ar fi făcut-o câtă vreme SUA era în Afganistan.
 • Iar Rusia și China au interesul ca SUA să bage miliarde de dolari în Afganistan.
 • Atunci când președintele Ghani m-a vizitat i-am spus să lupte, să renunțe la corupția din guvern, să lupte pentru poporul afgan, să se unească politic, să caute un acord politic cu talibanii. Dar acest sfat ne-a fost ignorat. Ghani a spus că trupele vor lupta.
 • Câte generații de fiice și fii ai Americii ar fi trebuit să mai lupte în Afganistan, când trupele afgane nu vor asta?
 • Câte pietre funerare ar trebuie să mai instalăm? Nu vom repeta greșeala de a continua să ne implicăm într-un război civil într-o țară străină, să refacem o țară prin trimiterea de trupe americane. Nu puteam repeta aceste greșeli pe care le-am făcut în Vietnam, pentru că avem alte interese vitale.
 • Pentru toți cei care au luptat acolo, pentru cei care au pierdut rude în Afgnistan și au servit țara acest război este unul foarte personal. Am fost în Afganistan în timpul acestui război, de la Kabul la Kandahar, am petrecut timp cu soldații, am înțeles ce nu a fost posibil în Afganistan. Acum suntem concentrați pe ce este posibil: vom susține poporul afgan, vom promova diplomatic interesul său și drepturile fundamentale ale afganilor și femeilor. Drepturile omului trebuie să fie în centrul politicii noastre internaționale, dar nu prin trimiterea de trupe, ci prin diplomație și ajutoare umanitare.
 • Mi s-a cerut să trimitem 6.000 de soldați care să ajute la evacuarea personalului și aliaților și am fost de acord. Soldații noștri au preluat controlul traficului aerian. Am închis ambasada în siguranță. Prezența noastră diplomatică este acum instalată la aeroport, vom scoate în continuare în siguranță personalul civil și pe aliații noștri care sunt încă acolo.
 • În zilele următoare vom muta 2.500 de afgani eligibili și familiile lor pentru viză în SUA și vom extinde viza pentru cei care au lucrat pentru forțele aliate.
 • Nu ne-am retras mai devreme pentru că unii afgani nu au vrut să plece iar guvernul ne-a descurajat ca să nu declanșăm panică și neîncredere.
 • Le-am spus talibanilor, i-am avertizat: dacă ne atacă sau ne împiedică operațiunea, SUA vor reacționa rapid și puternic, ne vom apăra oamenii cu o forță devastatoare. Misiunea este să ne scoatem oamenii și aliații în siguranță.
 • Vom încheia cel mai lung război al SUA după 20 de ani de sânge. Evenimentele de astăzi arată că niciun număr de soldați nu va oferi un Afgnistan unit. Nu întâmplător, Afganistan mai este numit și „cimitirul imperiilor”.
 • Să fim cinstitiți: misiunea SUA în Afganistan a făcut multe greșeli. Ea s-a produs în mandatul a doi președinți democrați și doi republicani. Nu-mi neg responsabilitatea, sunt președintele SUA, dar totul se va termina la mine. Nu voi transmite acest eșec celui de al cincilea președinte american. Sunt profund îndurerat de situația de acum, dar nu regret decizia și pe cea de a menține lupta antiteroristă. Misiunea de a-l ucide pe Osama Bin Laden a fost corectă.
 • Dar nu putem cere soldaților noștri să lupte la nesfârșit în războiul altei țări. Poporul american nu vrea așa ceva, soldații noștri nu merită așa ceva.
 • Le-am spus americanilor în campanie că voi încheia misiunea SUA în Afganistan și mi-am ținut promisiunea și le-am făcut promisiunea celor ce servesc această națiune că nu le voi mai pune viața în pericol.
 • Știu că decizia noastră va fi criticată. Dar mai bine să iau eu aceste decizii decât să transmit responsabilitatea mai departe altui președinte american. Este decizia corectă.
 • Fie ca Dumnezeu să ne protejeze soldații și aliații!

Citește integral pe Radio Europa Liberă România

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...