Medicamente vitale în tratarea pacienților infectați cu COVID-19 lipsesc din spitalele din România. Care este cauza și cum explică autoritățile această criză

Date:

Cineva drag se infectează, face o formă medie sau severă de COVID-19 și ajunge în spital. Dincolo de faptul că să ajungi pe un pat de spital cu oxigen sau intubare este o loterie – în jur de 2.000 de români bolnavi de COVID așteaptă zilele acestea în Unitățile de Primiri Urgențe sau pe holurile spitalelor să prindă un pat ATI – chiar și după ce reușești să prinzi un pat, începe o nouă loterie: ai cu ce să fii tratat?

Lipsa medicamentelor pentru tratarea COVID-19 din spitale, pe scurt:

În acest moment, medicamente vitale în tratarea COVID-19 lipsesc din spitalele din România.

Mulți aparținători sunt trimiși de medici sau încearcă, în disperare de cauză, să facă rost de tratament pentru cei dragi pe cont propriu. Chiar dacă pentru unele dintre aceste medicamente, costul este de ordinul sutelor sau miilor de euro și, chiar și așa, sunt aproape imposibil de găsit – o mare parte dintre ele nu pot fi cumpărate din farmacii nici măcar cu rețetă de la medic, fiind distribuite exclusiv în spitale.

HotNews.ro a stat de vorbă cu medici din spitale COVID-19, cu asociații de pacienți și cu Rețeaua 2.0 – rețea de voluntari ce ajută românii care au nevoie de medicamente și nu le găsesc în țară, născută din Rețeaua citostaticelor, fondată de Vlad Voiculescu – dar și cu reprezentanți ai companiilor farma care produc, importă sau distribuie aceste medicamente.

La fel ca în cazul multor altor lipsuri sau probleme din spitalele românești, managerii de spitale, directorii medicali sau purtătorii de cuvânt sunt în general reticenți în a recunoaște lipsa medicamentelor pentru tratarea COVID-19 din spitale, chiar dacă, în ceasul al doisprezecelea, au fost nevoite să o recunoască și autoritățile. Informațiile privind medicamentele lipsă au venit mai degrabă pe surse medicale din spitale, de la asociațiile de pacienți și de la Rețeaua 2.0.

Citiți articolul integral pe HotNews.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...