”Moldova nu mai are răbdare. Așteptările oamenilor vor seta un ritm foarte rapid al schimbării”

Date:

Barbu Mateescu, sociolog clujean, specializat în sociologie politică și dezvoltare urbană, prezent în week-end la Botoșani, crede că Moldova are o șansă reală de schimbare.

Reporter: Pentru mine ați devenit cunoscut, după textul cu Dragnea, în care descriați în detaliu viitoarele insuccese ale PSD la alegeri . Cum l-ați ghicit așa bine?

Barbu Mateescu: Păi, din când în când, mai fac și asta. În primul rând a fost o glumă. Eu, în meseria mea, nu am nevoie de imaginație în sensul artistic. Însă, cum am, ca orice om, imaginație, uneori se revarsă. Am scris la un moment dat un fals discurs al lui Ponta după alegerile prezidențiale din 2014. Spuneam acolo cum el, la persoana întâi scris, dar, evident, fictiv, cum el își cerea scuze pentru mineriade, pentru Iliescu. După câțiva ani, Dragnea a făcut asta. Dar nu pentru că a citit textul meu, ideea apăruse, citiseră oamenii. Deci, uneori imaginația mea se revarsă, că nu pot să rămân tot timpul în cifre și analize.

Dar a fost impresionant traiectul PSD, ghicit aproape la virgula.

Vreau să vă spun ceva aici. Guvernarea aceea și nu neapărat guvernarea, ci partea politică a fost de neînțeles pentru o mulțime de oameni din toate sferele consultanței. Mai vorbim între noi, sociologi, oameni de comunicare, ne mai întrebăm, ce vezi tu și nu văd eu. Și nimeni nu înțelegea. Sociologic aveam cifrele, experții în analiză politică aveau și ei niște grile de analiză, cei din comunicare și ei erau stupefiați. Erau foarte multe reguli încălcate și foarte multe greșeli, multe dintre ele clasice pentru România și clasice pentru PSD, au fost repetate știindu-se că efectul trecut a fost negativ. Și totuși se continua pe linia asta hotărât. PSD are o strategie clasică de zeci de ani. Ei nu își schimbă președintele decât dacă pierde alegerile. Poate să fie cel mai nebun om din lume, poate să spună niște prostii de se crucește toată lumea, nu își schimbă niciodată președintele. E un rezultat al traumei din 1992, când partidul e rupt de Iliescu și Roman și care, dacă mergem pe linia timpului duce la Băsescu, la multe înfrângeri pentru PSD. Arată că partidul a rămas cu obsesia unității, nu îl schimbăm până nu se dovedește că este neperformant.

Citește interviul integral în Monitorul de Botoșani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...