Noaptea, ca netoții

Date:

Noaptea trecută, adică duminică spre luni, 29 martie 2021, cetățeanul fără somn a putut vedea pe Facebook sau la televizor proteste nocturne în București, Timișoara, Sibiu și în alte câteva orașe. Grupuri mari de tineri fără mască și fără altă grijă decât să mărșăluiască într-o veselie pe străzi, au bântuit prin centrul orașelor strigând lozinci utilizate în trecut pentru cauze civice juste. După slogane, protestatarii cereau „Libertate”, care, în accepțiunea lor, înseamnă renunțarea la mască și la orice măsură de distanțare, abolirea carantinei și antivaccinism. Se poate rezuma cu deviza unei reclame pentru picături nazale – Libertate pentru nas.

Jurnaliștii au documentat frecvent, în notă critică, ineficiența unor măsuri luate de guvern, bâjbâiala, întârzierea cu care autoritățile au răspuns la solicitarea de sprijin a unor categorii lovite de pandemie, cum sunt HoReCa sau domeniul cultural. Protestele sunt de înțeles în acest sens. Se poate înțelege și anxietatea socială după un an de restricții, fără să se poată întrevedea clar capătul acestei experiențe prin care generațiile de acum nu au mai trecut. Însă faptul că strigătul disperat al medicilor, copleșiți de creșterea numărului de internări, precum și vocea oamenilor de știință nu sunt auzite de protestari, indică un fel de autism social.

Degradarea comunităților, dispariția solidarității în jurul unor principii, în schimb asocierea cu impostorii dornici de vizibilitate, explică o parte din răspunsul greșit dat de societate unei situații excepționale. Educația mefientă față de știință, față de experți și oameni calificați o putem mulțumi politicienilor de tranziție care au scos criteriile de competență de peste tot, promovând impostorii de partid. Să o crezi pe Șoșoacă sau pe doctorița de la Oradea, care nu a putut documenta în fața comunității medicale „minunile” făcute de ea împotriva infectaților cu coronavirus, e o dovadă de pierdere a rațiunii.

Am avut, în „epoca Dragnea” episodul „noaptea, ca hoții”, avem acum, în pandemie, „noaptea ca netoții”. Fiindcă nu e clar până la urmă ce vor protestatarii, ce soluții văd ei în contextul excepțional în care pandemia a aruncat mapamondul.

Romania TV și-a făcut un titlu de glorie fiind singura televiziune de știri care a difuzat imagini de la protestele de noapte. De fapt, s-a cățărat pe manifestație pentru a disemina mesajul predilect, că acest guvern trebuie să plece, în beneficiul PSD. „E un moment istoric!”, striga exaltat Dumitru Pelican, fost senator USL, înrădăcinat în partidul Varanului. S-au adăugat comentariile confuze ale lui Sorin Ilieșiu, oportunist trecut pe la liberali, UNPR și PSD, pe care fostul său șef de partid, Crin Antonescu, îl califica drept „nătărăul de serviciu”.

Îngrijorător este că ieșirea în stradă pentru proteste antivacciniste este stimulată de cel mai nou partid parlamentar, AUR. O participantă de la Sibiu declara la RTV că a ieșit în plină noapte la chemarea senatoarei Șoșoacă pe FB. Difuzarea de mesaje ale urii, de false direcții pentru cetățenii dezorientați, de îndemnuri iresponsabile, fac din unii membri AUR o prezență toxică în politica recentă.

Până azi-noapte erau doar câteva prezențe de la partid. Azi AUR anunță public că se alătură protestelor anti-restricții în fața clădirilor Prefecturii din țară și cheamă la luptă împotriva „ilegalităților”. Ilegalități care sunt definite ca „psihoza”, „dictatura”, „tirania mediatică în promovarea vaccinurilor”, sugrumarea afacerilor și a drepturilor omului toate produse de guvernanți. Fără legătură cu pandemia.

Iar la final, avem concluzia: demisia premierului Cîțu și a lui Raed Arafat. În traducere: păzea, venim noi! Să vedeți atunci distracție!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...