O croitoreasă din Oradea a brodat tapiserii pentru Casa Poporului: “Broderia seamănă puţin cu muzica. Şi aici trebuie să ştii «notele», adică metodele de croială”

Date:

La cei 65 de ani, Lucia Erdei e mândră că nu şi-a pierdut dibăcia care a făcut-o remarcată între croitoresele de la Arta Crişana atunci când au primit o sarcină importantă: realizarea broderiei pentru scaune şi fotolii din Casa Poporului, devenită după 1990 Palatul Parlamentului. BIHOREANUL vă povesteşte cum a primit o cooperativă din Oradea o astfel de misiune.

Lucia Erdei şi-a descoperit pasiunea pentru lucrul manual în copilărie, ajutându-şi mama, funcţionară la Viitorul (actualul Plastor), să coasă goblenuri, seara, acasă. În clasa a X-a, elevă la fostul liceu Industrial nr. 2, a optat pentru o şcoală profesională de croitorie. “Teoria o făceam în Oradea, dar la practică am fost în Sighetu Marmaţiei şi la Odorheiu Secuiesc câteva luni”, povesteşte femeia.

Acolo a aprofundat, între altele, tehnica de a face un goblen. Îndeletnicire migăloasă, broderia se realizează prin coaserea cu două fire dintre cele şase ale firului mouline. Pânza pe care se brodează se întinde bine pe gherghef, aşa încât firele să fie drepte, şi toate punctele brodate trebuie să aibă aceeaşi înclinare. Reuşita depinde de executarea corectă a punctului oblic, care se coase cu atenţie, după o schiţă. La final, lucrarea se calcă pe dos cu o cârpă umedă, pe un suport moale.

Citiți articolul integral pe Ebihoreanul.ro

Citiți și

O artistă din Oradea a ajuns una dintre cele mai premiate pictoriţe din Franţa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...