OPINII. Alex Doboli: Despre libertatea individuală și libertatea colectivă

Date:

O interpretare naivă asupra libertății și responsabilității, prin ochelarii unui [fost] hunedorean

Libertate individuală și libertate colectivă. Libertate și responsabilitate. Dincolo de teorii, ce înseamnă ele concret în Hunedoara? Nu sunt filosof, nici sociolog și nici politolog. Nici măcar înțelept. Dar exact pentru că sunt doar un naiv comun este așa de important să-mi exprim părerea, ca apoi cei mai școliți și mai înțelepți ca mine să înțeleagă unde trebuie ei să explice, să intervină și să educe pentru a aduce lucrurile pe un făgaș mai sănătos.

Raportul între individ și colectivitate este până la urmă fundamentul vieții de zi cu zi. Există un consens ca granița între libertatea individuală și libertatea colectivă rezultă de-facto din echilibrul între interesul, capacitatea de exprimare și energia de acțiune a individului respectiv a colectivității. Acest raport este întotdeauna unul negociat. Chiar dacă există legi gândite pentru a postula acest echilibru, lumea caută metode de a le ocoli atunci când legile impun un raport nefiresc. Exact ca un șuvoi de apă care își găsește drumul în jurul unui bolovan care-i stă în cale.

În absența unor mecanisme sănătoase de identificare a acestui echilibru, ma refer desigur la comunitatea din Hunedoara, este realist să afirm că aceste raporturi sunt fie impuse prin legi și norme, care introduc constrângeri ce sună bine pe hârtie, dar sunt greu de implementat și de impus, sau sunt ignorate și mușamalizate. În general, stabilirea echilibrului, a raportului între cele două fațete ale libertății, nu este atât o problemă de a descrie “ce”-ul [ “ce-ul îl înțeleg cu toții care trăiesc într-un anume loc ], ci “cum”-ul. Adică, cum se ajunge la stabilirea unui raport sănătos între libertatea individului și libertatea comunității? Între libertate și responsabilitate?

Citește articolul integral pe 7zile.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...