Orașul care nu-i gata

Date:

“Nu-i ga-ta! Nu-i ga-ta! Nu-i gata!”… Vă mai amintiţi refrenul din copilărie, când vă jucaţi de-a v-aţi ascunselea şi vă temeaţi să nu se termine numărătoarea înainte să vă pitulaţi în cea mai bună ascunzătoare? Şi atunci, prelungeaţi jocul strigând că încă “nu-i gata!”. Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie, când trec pe lângă şantierele edilitare, asta mi se pare că aud: “Nu-i ga-ta!”, “Nu-i ga-ta!”.

O fi de la utilaje? N-aş zice, că uneori sunt nemişcate cu zilele. O fi de la muncitori? Nu, că uneori sunt aşa de bine ascunşi că nu-i vezi cu zilele. Desigur, lucrarea se vede cu ochiul liber că nu e gata. Şi chiar când se anunţă că e gata, tot mai apare câte ceva de făcut, de îndreptat, de remediat. Că doar de-aia e făcută garanţia de lucrări, să peticească muncitorii acolo unde nu le-a ieşit din prima. Sau din a doua. Sau din a treia…

Ce nu-i gata? Oho, cu ce să încep?! Cu Plaja “Dunărea”? Care trebuia să fie gata în noiembrie anul trecut, apoi în martie anul acesta, pe urmă în iunie, şi într-un final tot nu se ştie? Pentru că, taman când era de terminat ultimul bazin, au năvălit ploile peste noi. Dar e bine că avem tarife stabilite de aleşi şi măcar ştim cât vom plăti ca să intrăm. Când va fi gata, desigur, şi asta, deocamdată nu se ştie.

Despre modernizarea axei Siderurgiştilor – 1 Decembrie 1918, nici nu ştiu ce să spun. Că la câte termene de finalizare a ratat mi-e teamă să nu ratez vreunul. A fost 31 mai 2021, apoi 14 iulie 2021 şi acum ar fi, cică, 28 august 2021. Da’ cine garantează? Nu de alta, dar vara se joacă de-a codurile portocalii şi roşii de furtună, iar unele zone care păreau gata au început să dea semne de osteneală… ca să mă exprim elegant.
Despre staţia de epurare ape uzate din cartierul Cantemir, aş putea spune că e campioana absolută la termene de finalizare ratate.

Ne putem prezenta cu ea şi la olimpiada de “Nu-i gata!”, în caz că s-ar organiza vreodată. Revenind la jocul de la care am pornit, pare că termenele de finalizare se joacă de-a v-aţi ascunselea cu noi. Şi le iese de minune. Nu le nimerim nicicum. Dar cel mai trist este că toate “căutările” astea ratate or să ne coste cât nu fac. Pentru că în spatele termenelor ratate se ascund lucrări suplimentare, majorări de contracte, modificări de proiecte, nevoi speciale, surprize de tot felul, doar plăcute nu.

Pentru că “Nu-i ga-ta!”, “Nu-i ga-ta!”.

Articolul a fost publicat mai întâi în Viața Liberă

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...