Peste 100 de muzicieni afgani, evacuați în secret de teama talibanilor

Date:

De la revenirea la putere a talibanilor, la Institutul Național de Muzică din Kabul activitatea artistică și pedagogică practic a încetat. Prin campus circulă vehicule militare iar în sălile de curs au fost amenajate dormitoare pentru ”luptători”… Directorul și fondatorul Institutului, care acum trăiește în exil, la Melbourne, în Australia, a organizat în mare secret o operațiune de evacuare a studenților muzicieni, aflați în prezent în mare pericol.

Potrivit rfi.fr, 101 tineri muzicieni afgani au ajuns luni, 4 octombrie a.c. în siguranță pe aeroportul din Doha, cu un avion pus la dispoziție de autoritățile din Quatar, dar 124 de membri ai Institutului au rămas încă la Kabul, explică profesorul Ahmad Naser Sarmast.

”A fost foarte dureros și foarte stresant… Mulți copii plecaseră din Kabul, la părinți, pentru că nu mai aveau bani, așa că mai întâi a trebuit să ne asigurăm că vor fi la aeroport la ora stabilită… Apoi am avut emoții cu vizele, unii nu aveau decât pașapoarte temporare iar talibanii interzic plecarea din țară cu pașapoarte temporare… Majoritatea sunt fete, din orchestra Zohra… Când am primit vestea că au ajuns cu bine am plâns… Am salvat 101 de vieți, 101 vise, 101 libertăți”, povestește directorul Institutului.

Citiți articolul integral pe Rfi.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...