Povestea preotului american care slujește la Iași. Încercări crunte în viață

Date:

La biserica „Sfântul Haralambie“ din Iași slujește de câțiva ani un preot american. Povestea sa a fost redată pe larg în paginile Ziarului de Iași, dar este atât de frumoasă și actuală, încât merită amintită. Stephen Holley, care nu intrase în biserică până să o întâlnească pe cea care i-a devenit soție în urmă cu 50 de ani, Mary Patty, a studiat teologia baptistă, a propovăduit-o, dar a descoperit ortodoxia, apoi România. A renunțat la traiul în SUA și a ales orașul celor șapte coline, unde duce acum o viață minunată.

Dificultăți a avut de mic Stephen Holley. Părinții lui s-au despărțit când avea doar șase luni. A fost crescut de bunicii paterni. Bunicul său fusese rănit grav în război, era și alcoolic, dar acesta trebuia să aibă grijă de micuț zi de zi pentru că tatăl și bunica lui erau plecați la muncă, iar mama sa, care a avut cinci soți, era interesată de petreceri, nu de creșterea unui copil.

În prima zi de grădiniță, Stephen Holley spune că nu a înțeles de ce plângeau ceilalți copii după mamele lor pentru că el nu a simțit binefacerile unei mame.

La 21 de ani a plecat în Vietnam și a făcut parte dintr-un batalion al aviației militare. Pe Mary Patty a cunoscut-o când s-a întors de acolo și i-a promis că îi va deveni soție. Tânăra a propus ca prima lor întâlnire să aibă loc într-o duminică la biserică. El a acceptat, deși nu pusese niciodată până atunci piciorul într-un lăcaș de cult. Se întâmpla în urmă cu mai mult de 50 de ani.

Stephen Holley a studiat ulterior teologia baptisă și a ajuns preot în 1976. A slujit timp de 20 de ani în SUA. În 1996 a participat pentru prima dată la o slujbă ortodoxă și abia atunci a simțit comuniunea cu Dumnezeu. Pe data de 16 aprilie a acelui an au ales amândoi, și el, și soția, ortodoxia.

Anul următor, Stephen Holley a venit în România cu soția lui în vacanță. Au fost găzduți de „prietenul unui prieten“, părintele Radu, care își construia locuință la Păun. Împreună au mers acolo, au admirat peisajul de la etajul casei și au văzut un teren gol în stânga. Mary Patty a decis că vrea să cumpere locul și să se mute acolo.

Articolul integral poate fi citit în ZIARUL DE IAȘI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...