Precedente CEDO ale unor olandezi, norvegieni şi ruşi folosite la Iaşi într-un proces de conducere cu permis suspendat

Date:

Un banal caz de conducere fără permis s-a transformat la Judecătorie într-un veritabil curs de jurisprudenţă europeană în domeniul drepturilor omului. Cazurile unor norvegieni, olandezi sau ruşi desfăşurate în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului au fost invocate pentru a se stabili dacă Mihai Marin trebuie sau nu să fie condamnat penal. În decembrie 2018, bărbatului îi fusese suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la 5 ianuarie 2019, deoarece depăşise neregulamentar pe DN 1, pe raza judeţului Bihor.

Pe 6 ianuarie, când deci abia îi începuse perioada de suspendare, el a fost depistat pe şoseaua Nicolina, îndreptându-se dinspre Podu Roş spre CUG, la volanul unei autoutilitare Dacia. În plus, vorbea la telefon fără a folosi un dispozitiv de tip „mâini libere” şi nu purta centura de siguranţă. Agentul constatator i-a aplicat o amendă de câte 290 lei pentru vorbitul la telefon şi nepurtarea centurii şi un avertisment pentru faptul că nu avea asupra sa permisul de conducere şi cartea de identitate.

Pe numele său fusese întocmit şi un dosar penal pentru conducerea unui vehicul cu permisul suspendat, faptă pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 6 luni şi 3 ani. La sfârşitul anului trecut, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei. De la începutul dezbaterilor, magistraţii au pus în discuţie posibila incidenţă a principiului „non bis in idem”, conform căruia „o persoană nu poate fi urmărită sau judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni atunci când faţă de acea persoană s-a pronunţat anterior o hotărâre penală definitivă cu privire la aceeaşi faptă, chiar şi sub altă încadrare juridică”, după cum se menţionează în Codul de Procedură Penală. Procurorul de şedinţă a apreciat că principiul nu este aplicabil, dar apărătorul lui Marin a preluat ideea. El a arătat că ieşeanul nu are permis de conducere de 2 ani şi 5 luni, fapt ce poate fi asimilat, conform jurisprudenţei CEDO, unei sancţiuni penale. Prin urmare, el a fost deja pedepsit, meritând cel puţin să primească o pedeapsă mai uşoară.

Citește articolul integral în Ziarul de Iași

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...