Premieră națională la Universitatea Babeș-Bolyai: primul program postuniversitar în Tehnologii Cuantice

Date:

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca va organiza în primăvara anului viitor primul program postuniversitar național în Quantum Technologies (Tehnologii Cuantice).

Potrivit universității, programul va fi organizat împreună cu specialiști din țară (inclusiv din institute și companii de profil) și străinătate, pe un curriculum modern, cu metode de educație inovative, și vine în contextul în care tot UBB elaborează strategia națională în domeniu, și anume strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT). Programul urmărește formarea de specialiști în acest domeniu emergent de frontieră, iar condițiile concrete de participare vor fi anunțate din timp, public și pe site-ul Institutului de Studii Avansate în Știință și Tehnologie al UBB.

„UBB este unul din actorii cheie în tehnologia informației din țară, singurul membru de tip universitate din țară al EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), și țintește să fie unul dintre actorii cheie în tehnologiile cuantice. Odată cu coordonarea strategiei naționale în tehnologie cuantice, era absolut normal să dezvoltăm în paralel și programe academice pentru a forma viitorii specialiști într-un domeniu, care, emergent fiind, evident că duce lipsă de o masă critică de resursă umană; îi încurajăm și pe alții din țară să facă acest lucru, în colaborare sau independent de noi, însă, pentru a fi cu sens și cu plusvaloare, prin raportarea coerentă la viziunea pe care o vom implementa prin strategie”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Potrivit reprezentanților UBB, tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie. Spre exemplu, rețelele de telecomunicații cuantice și de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment ce implică o componentă de digitalizare.

UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT). În plus, UBB a devenit deja și partener în programul european de master în cybersecurity CYBERUS.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...