Prețul de producție a energiei termice crește în Focșani cu peste 86%. Abonații ENET sunt la mâna Legislativului focșănean

Date:

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat noile prețuri de producție a energiei termice produse în centralele care livrează sistemelor de distribuție centralizată din orașe. În multe orașe, aceste prețuri sunt mult mai mari față de cele de acum un an. În general, media de majorare este între 80% și 90%. În acest interval se încadrează și SC ENET SA Focșani. Astfel, de acum înainte prețul de producție a energiei termice la ENET Focșani crește cu 86,13%, de la 181,13 lei/MWh la 337,13 lei/MWh (fără tva). Potrivit ANRE, creșterea acestor tarife este generată de prețurile la gaze și de creșterea certificatelor de carbon, pe care aceste centrale trebuie să le cumpere. “Aceste creșteri se datorează unei creșteri medii a prețului gazelor de circa +120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de +140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport şi cu circa +23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021. De asemenea, prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice.”, se menționează în informarea ANRE.

La aceste prețuri de producție se adaugă tariful de distribuție/furnizare pe care îl percepe societatea locală care distribuie apa fierbinte produsă de centrale până în punctele termice din orașe și, mai apoi, până în caloriferele oamenilor. Municipalitatea poate fixa un preț local “întreg”, compus din suma celor două componente de mai sus, sau poate acorda subvenții de la bugetul local, pentru ca prețul final plătit de populație să scadă. (sursa: e-nergia.ro), titrează Vrancea24.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...