Reducerea TVA-ului la facturile de energie, o soluție liberală ignorată de premierul Cîțu

Date:

În ultima perioadă constatăm o creștere importantă de prețuri, atât pe piața europeană, cât și pe cea națională. În contextul noilor schimbări majore în piața energiei, în ultimele luni, Guvernul a căutat soluții pentru protejarea populației și economiei față de creșterile alarmante de preț în sectorul energetic.

Pe lângă creșterea cererii de energie (electrică și gaze naturale), determinată de reluarea activității economice la niveluri similare celor dinainte de perioada pandemică (situație care a dus creșterea economică în Uniunea Europeană, la fel ca și în România), a intervenit și majorarea prețurilor la care se tranzacționează certificatele de emisii (chiar la peste 57 euro) ca urmare a angajamentelor statelor membre UE de a face tranziția către surse nepoluante și sustenabile de energie, ceea ce a condus la o creștere importantă a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale. În plus, guvernul român a decis liberalizarea pieței de energie tocmai în acest moment critic, fapt care a contribuit și el la creșteri de prețuri.

La începutul săptămânii au fost anunțate măsurile adoptate, care se referă la compensarea facturilor la energie cu un anumit procent. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat luni seară, după ședința de guvern, că a fost adoptată ordonanța de urgență privind compensarea facturilor la energie electrică și la gaze pentru sezonul rece 2021-2022. Compensarea se va face pentru toate prețurile care depășesc prețul de 68 de bani pe megawatt. Impactul bugetar pentru compensarea facturilor este undeva la 1,3 -1,4 miliarde de lei, a precizat ministrul.

Citiți articolul integral pe Nasaudeanul.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...