REPORTAJ Viața și problemele medicilor din singura clinică stomatologică românească din Italia: ”Nu m-aș întoarce în țară nici dacă mi s-ar da de cinci ori salariul de aici”

Date:

O stradă lungă, cu blocuri gri și multe mașini. Așa cum e cam tot Milano, în câteva cuvinte, dacă reușești să-ți ștergi de pe retină, totuși, imaginea cu Piazza del Duomo. Tot așa cum e și Bucureștiul, dacă ieși din Centrul Vechi și intri în partea de oraș ridicată în ”Epoca de Aur”.

Dacă spui român, în Italia, cuvântul e asociat de localnici cu badantele, asistentele și constructorii care au invadat peninsula, devenind majoritatea minorităților. Nu se cunosc prea mulți oameni de afaceri, avocați ori ingineri români. Iar despre doctori, nici atât. Cu atât mai surprinzător e să afli că în capitala economică a Italiei există o clinică în care aproape tot personalul e format din români.

Într-o stradă gri, lungă și plină de mașini, la parterul unui bloc cenușiu, așa cum întâlnești în tot orașul, se află instituția care e ca un portal ce te trimite vreo 1.700 de kilometri mai departe, mult mai în est. În afară, totul este italian. Bine, mai puțin micile cafenele care au fost preluate masiv, în ultimii ani, de comunitatea chinezească, dar dincolo de ușa roz e România.

Așa cum o știți și voi. Cu asistente care în orice moment de respiro se strâng în grup de trei și încep să șușotească, cu pacienți îmbrăcați în haine negre, apăsați de greutăți, cu indivizi care vorbesc tare, cu mame care stau lângă copiii care deși sunt aproape de adolescență, nu sunt lăsați singuri nici măcar pe scaunul dentistului. Și i-ar ține și acolo de mână și le-ar reproșa aspru dacă nu răspund repede, corect și manierat doctorului. Chiar și cu un afiș care anunță că un taraf cântă într-o locație, de Revelion.

E România unde te simți român. Ăștia suntem.

Reportajul integral poate fi citit pe site-ul G4 MEDIA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...