RoITP: România regresează în materia prevenirii traficului de persoane

Date:

Mai multe ONG-uri specializate în lupta împotriva traficului de persoane arată că luni, 25 octombrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 1064, pentru aprobarea Strategiei naționale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2018-2022, document care reprezintă un regres major în materia luptei împotriva traficului de persoane.

Pe 26 august 2021, rețeaua de ONG-uri împotriva traficului de persoane (RoITP) și partenerii săi au solicitat Guvernului României să nu adopte proiectul de HG sus-menționat, care primise aviz negativ și din partea CES, deoarece aceste modificări conduc la un regres major în materia luptei împotriva traficului de persoane într-o perioada în care toate forurile internaționale ce monitorizează acest domeniu consideră că Guvernul României „nu îndeplinește standardele minime în vederea eliminării traficului de ființe umane”.

Amintim că România este statul UE care oferă cele mai multe victime în plan internațional și peste 50% dintre victimele identificate la nivel intra-comunitar, cu un număr de minori ce a crescut de 10 ori în numai 2 ani, conform Raportului UE din 2020. 

Promisiuni neonorate

În acest context, Guvernul României, „deși își asumase în Programul de guvernare măsuri de îmbunătățire a luptei împotriva traficului de persoane, constatăm cu mare dezamăgire că, în practică, măsurile adoptate sunt mai degrabă favorabile traficanților, diminuând foarte mult responsabilitatea statului în materia prevenirii acestui fenomen. Guvernul avea obligația, prin intermediul ANITP, să adopte al doilea Plan național de acțiune 2021-2022, dar nu ar fi trebuit să modifice Strategia Națională care includea măsuri forte bune de monitorizare și evaluare a fenomenului. Menționăm că măsurile de prevenire reprezintă elementul esențial în lupta împotriva traficului de persoane, măsuri care au fost drastic modificate prin intermediul acestui nou act normative”, se arată într-un comunicat al ONG-urilor semnatare.

Acestea arată că solicitarea trimisă Guvernului în data de 26 august în care explicău riscurile eliminării procedurii de monitorizare și evaluare instituțională, poate fi consultată aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...