Rusia trasează cerinţe specifice SUA şi NATO, cere începerea negocierilor de sâmbătă – 18 decembrie

Date:

“Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina”

Rusia a dezvăluit, vineri, condiţiile pe care le pune în vederea limitării influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi a cerut negocieri imediate – “încă de sâmbătă” – cu SUA, pentru adoptarea acestor măsuri.Kremlinul a publicat două documente, pe fondul escaladării unui război al declaraţiilor între Rusia şi Occident, generat de masarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Cele două texte, denumite “Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi “Acord asupra măsurilor de asigurare a securităţii Federaţiei Ruse şi a statelor membre” ale NATO, cer, în termenii cei mai neechivoci, interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

“Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie puse pe hârtie şi să aibă forţa de drept”, a declarat Serghei Riabkov, viceministrul de Externe al Rusiei, care a prezentat presei aceste documente, ce au fost transmise săptămâna trecută Departamentului de Stat.

Riabkov a cerut, de asemenea, începerea de negocieri în regim de urgenţă, “încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă, 18 decembrie”, anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfăşoare la Geneva.

Conform oficialului rus, date fiind “lipsa totală de încredere reciprocă” şi politica “agresivă” a NATO “în vecinătatea Rusiei”, aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o “relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă”.

Printre alte obligaţii, textele propuse de Moscova nu vor permite Statelor Unite să creeze baze militare în nicio ţară care a făcut parte din URSS şi care nu este deja membră a NATO. O altă interdicţie este impusă asupra “utilizării infrastructurii proprii pentru orice activitate militară sau dezvoltare a cooperării militare bilaterale” cu respectivele state.

De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze ca Alianţa să nu se mai extindă niciodată, în special către Ucraina, şi să nu desfăşoare nicio “activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi în alte ţări din Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală”.

Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare semnatară a acordului să renunţe la desfăşurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere şi să scoată din uz orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

“Washingtonul şi aliaţii săi din NATO trebuie să înceteze imediat acţiunile sistematice ostile împotriva ţării noastre, inclusiv exerciţiile militare neprogramate, apropierile periculoase şi manevrele avioanelor şi navelor militare, şi să oprească dezvoltarea militară pe teritoriul ucrainean”, a subliniat Serghei Riabkov.

Rusia nu mai este dispusă să accepte actuala situaţie, a mai spus viceministrul rus de Externe în faţa presei, transmiţând Washingtonului să ia în serios propunerile Moscovei şi să vină rapid cu un răspuns constructiv.

Principalele puncte ale propunerilor Rusiei, rezumate de agenţia rusă RIA le puteți consulta pe THE EPOCHTIMES ROMANIA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...