Secția specială a primit un termen de 4 luni pentru soluționarea dosarului procurorilor Ardelean și Man

Date:

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că ancheta secției speciale în cazul procurorilor Cristi Ardelean și Ciprian Man bate pasul pe loc și a stabilit termen pentru 14 ianuarie 2022 pentru finalizarea acesteia.  

Ardelean și Man au reclamat la instanța supremă durata exagerată a anchetei desfășurată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) în cazul lor, având în vedere că „de la momentul dispunerii începerii urmăririi penale in personam faţă de cei doi contestatori, la data de 27 noiembrie 2019, şi până în prezent, deci într-un interval de 1 an şi 10 luni, nu au fost efectuate acte de urmărire penală cu relevanţă asupra acuzaţiei reţinute în sarcina acestora”.

Mai mult, cei doi au arătat instanței că organele de anchetă nici nu au dat curs cererilor succesive ale apărătorului lor de a-i fi pus la dispoziţie dosarul de urmărire penală, în vederea studierii.

Termen de 4 luni

Judecătoarea Simona Elena Cârnaru a dat dreptate celor doi procurori și a decis să „admită contestaţia privind durata procesului penal formulată de aceştia în dosarul nr. 1/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi va stabili termen la data de 14 ianuarie 2022, până la care procurorul să rezolve cauza ce face obiectul dosarului, apreciind că, raportat la particularităţile speţei, un termen de 4 luni constituie un interval suficient şi util pentru finalizarea dosarului în condiţiile art. 327 Cod procedură penală”, se arată în decizia instanței.

Foștii procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean, acum procurori la Parchetul Tribunalului Bihor, au deschis proces la instanța supremă după ce în aproape doi ani nu s-a întâmplat nimic în dosarul lor.  Man și Ardelean au arătat că Adina Florea de la Secția Specială i-a pus sub urmărire penală în calitate de suspecți pentru șantaj și abuz în serviciu în noiembrie 2019. Ulterior, procuroarea Adina Florea a fost recuzată și înlocuită din dosar cu un alt procuror, care, între timp, a plecat la Inspecția judiciară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...