Secție modernă de radioterapie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați, o șansă la viață pentru mii de pacienți din regiune

Date:

Cu 15 milioane de lei, inclusiv fonduri europene, au fost realizate modernizarea totală, extinderea și dotarea cu un dispozitiv performant a secției de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați. Un nou accelerator de particule, care va deveni funcțional în 2019, le va permite bolnavilor de cancer din Galați și din județele învecinate să beneficieze de tratamente eficiente de radioterapie, disponibile acum în doar câteva centre din țară. Banii provin din fonduri europene și dintr-un împrumut obținut de la Banca Mondială.

Cu o capacitate de peste 1000 de paturi, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați este unul dintre cele mai mari din țară, o unitate sanitară-mamut ale cărei praguri sunt trecute zilnic de mii de pacienți și aparținători.

Suntem într-o zi de vineri, iar pe holurile de la parter este o forfotă continuă. Asistente grăbite trec prin mulțime, fluturând fișe medicale. Brancardierii cară tărgi cu bolnavi de la Urgențe la „raze” sau înspre lifturile care duc spre saloanele de la etaj. Din loc în loc, persoane dezorientate întreabă în stânga și-n dreapta cum pot găsi o anumită secție sau pe cutare medic.

În acest aparent haos, guvernat de legi proprii, poți vedea și câțiva oameni coborând scările către subsol. Odată ajuns cu un etaj sub pământ, două uși vechi ascund un coridor lung, care se termină cu alte două uși. Acest coridor s-a transformat de-a lungul timpului într-o sală de așteptare improvizată pentru pacienții care așteaptă să intre la radioterapie.

Un diagnostic precum cel de cancer este mai mult decât suficient pentru a te arunca în plină criză existențială. În percepția multor persoane, cancerul înseamnă deja anticamera morții. Nu este astfel de mirare că cineva nepregătit se așteaptă ca într-un grup de pacienți oncologici să vadă persoane cu privirea pierdută în gol, interiorizate și prea puțin dispuse spre conversație. Nu este însă cazul bolnavilor care fac radioterapie la Galați. Odată ajuns în holul de la subsol, găsești oameni aparent ca toți ceilalți: discută despre știrile proaspăt văzute la televizor, povestesc despre sfârșitul de săptămână petrecut cu nepoții, vorbesc despre viața de peste hotare a copiilor și își spun unul altuia despre ce tratamente au urmat și în ce spitale au mai fost.

„Ar trebui să existe câte un dispozitiv de radioterapie în fiecare județ”

Din când în când, o asistentă iese din secție și strigă următorul pacient. În total, 60 de bolnavi fac în prezent câte cinci ședințe de terapie pe săptămână la Galați. „Secția de Radioterapie din cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați dispune de 25 de paturi și are o adresabilitate zonală, nu doar județeană. Cum în județele limitrofe Galațiului nu există posibilitatea de a face radioterapie, aproape jumătate dintre bolnavii pe care îi tratăm sunt din alte județe. Cum peste 80% dintre tumorile solide au indicație de radioterapie la un moment dat pe parcursul evoluției bolii, există, bineînțeles, și liste de așteptare. La noi, aceste liste se întind cam pe două luni. Este trist și frustrant atât pentru noi, ca medici, cât și pentru pacienți. În mod normal, ar trebui să existe câte un dispozitiv de radioterapie în fiecare județ”, spune conf. univ. dr. Laura Rebegea, medic primar radioterapie și medic specialist oncologie.

conf. univ. dr. Laura Rebegea

Accesul pacienților români cu cancer la radioterapie este astfel de multe ori un lux. În căutarea salvării, mulți pacienți merg spre alte centre de radioterapie, din țară sau din străinătate. Dacă în clinicile din străinătate merg doar bolnavii cu dare de mână, în România, radioterapia este decontată în totalitate de stat. Problema este că, la mijlocul anului trecut, în toată țara existau doar 23 de centre de radioterapie, 13 dintre acestea funcționând în clinici private. Pentru zecile de mii de pacienți cu cancer acest număr este total insuficient. În consecință, unii bolnavi sunt nevoiți să aștepte, totul în timp ce boala evoluează, uneori foarte repede. Se mai pune și problema locurilor de cazare, pentru pacienții plecați la radioterapie în alte județe pentru o perioadă de câteva săptămâni.

Galațiul, la un pas de a avea două acceleratoare liniare de particule

În tot acest peisaj sumbru, există însă și o rază de speranță. În prezent, cei 60 de pacienți care fac radioterapie în centrul din Galați au la dispoziție un dispozitiv tip Theratron, vechi de peste un deceniu, care funcționează pe baza unei surse de cobalt radioactiv (Co-60). Chiar dacă, în lipsă de altceva, pentru mulți bolnavi acest aparat înseamnă salvarea, în prezent există pe piață dispozitive de radioterapie mai eficiente și care provoacă mult mai puține efecte nedorite în țesuturile sănătoase.

Vechiul dispozitiv de radioterapie, încă în funcțiune.

Spitalul Județean din Galați se numără printre cele trei unități medicale din țară care dispun de câte două buncăre, fiecare dintre ele putând adăposti câte o instalație de radioterapie. Prin intermediul unui împrumut de la Banca Mondială, în cel de-al doilea buncăr construit la Galați a fost adus și montat deja un accelerator liniar de particule, un aparat modern de radioterapie.

„În momentul de față se lucrează la calibrarea aparatului și la efectuarea tuturor măsurătorilor necesare pentru siguranță și eficiență. Mai avem nevoie de avizul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și de cel al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare din România. În funcție de timpul necesar pentru obținerea tuturor avizelor și autorizațiile, preconizez că noul accelerator liniar va putea deveni funcțional pentru pacienți în această vară. Totodată, sunt deja în discuții avansate cu Ministerul Sănătății pentru aducerea unui al doilea accelerator liniar de particule. Al doilea buncăr este deja pregătit”, arată Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, instituție care are în subordine și Spitalul Județean Galați.

Secție extinsă pe verticală și modernizată din temelii

Costul pentru acceleratorul liniar montat acum într-unul din buncărele din curtea spitalului a fost de aproape 2 milioane de euro. Pentru ca funcționarea unui astfel de dispozitiv să fie posibilă a fost nevoie însă de refacerea din temelii și de extinderea pe verticală a secției de Radioterapie. În prezent, lucrările la noua clădire sunt deja finalizate, urmând ca în curând să fie adus și mobilierul.

Înainte de extindere, secția se întindea doar la subsol și avea o suprafață de puțin peste 500 de metri pătrați, o parte din acest spațiu, cea aferentă celui de-al doilea buncăr, fiind practic nefolosită. În prezent, secția are la subsol o suprafață total renovată de 558 de metri pătrați, iar la suprafață, o clădire modernă de 763 de metri pătrați.

La subsol, spațiul este ocupat în mare parte de cele două buncăre, în vreme ce la suprafață noua construcție este compusă dintr-o sală de așteptare spațioasă, dintr-o zonă de spitalizare de zi, dintr-o cameră de planificare, cabinete pentru medici și fizicieni, cabinet pentru consultații, oficiu, registratură, vestiare, un hol și lift cu spațiul tehnic aferent. Mai mult, buncărele sunt acoperite cu plăci masive de beton și dispun de instalații separate de filtrare a aerului.

Spațiul unde va fi amenajată sala de așteptare în noua clădire a sectiei de Radioterapie.

Bani reabsorbiți din „retrospective”

Inițial, banii necesari pentru reamenajarea și extinderea secției au provenit din fondurile proprii ale Consiliului Județean Galați. Valoarea totală a investiției a fost de 5.040.293 de lei (inclusiv TVA). Ulterior însă, banii investiți astfel au fost recuperați din așa-numitele „proiecte retrospective”, adică din banii necheltuiți din exercițiul financiar european precedent în urma proiectelor nefinalizate. A fost rambursată în acest mod aproape toată suma, conform președintelui CJ Galați. Din punct de vedere tehnic, sursa de finanțare a provenit din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale”, Prioritatea de investiții 8.1.

Al doilea accelerator, o șansă pentru mii de pacienți

În cazul în care noul accelerator liniar de particule va deveni funcțional din vară, secția urmează să beneficieze de două instalații de radioterapie: noul dispozitiv și vechea instalație cu sursă de cobalt radioactiv. „Acceleratorul liniar va putea fi folosit strict în scop curativ, în vreme ce instalația de tip Theratron existentă va fi folosită, până ce va fi înlocuită, doar în scop paliativ. Chiar și cu noul aparat însă, vom avea în continuare, cel puțin la început, liste de așteptare”, explică conf. univ. dr. Laura Rebegea.

Aducerea unui al doilea accelerator liniar de particule la Galați ar însemna o șansă terapeutică importantă pentru mii de pacienți, nevoiți acum să caute radioterapie în clinicile din alte orașe sau să aștepte săptămâni în șir pentru a face tratamentul la Galați. Doar anul trecut, în județul Galați au fost diagnosticate peste 1100 de noi cazuri de cancer. Așa cum a subliniat dr. Rebegea, cei mai mulți dintre acești pacienți vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat. În evidențele medicilor oncologi gălățeni se aflau, la începutul acestui an, aproape 18.000 de pacienți oncologici, din Galați și din județele învecinate.

„Pacientul oncologic, monitorizat toată viața”

Atunci când vine vorba de pacienții bolnavi de cancer, medicii nu vorbesc despre vindecare, ci despre supraviețuire pe termen lung. Rata de supraviețuire în cazul acestor boli a crescut odată cu îmbunătățirea mijloacelor de diagnosticare și cu apariția unor tratamente tot mai eficiente. Astfel, cancerul a devenit în multe cazuri o boală cronică.

„Pacientul oncologic este monitorizat toată viața. Avem în tratament și pacienți de aproape 90 de ani. Oricum, nu contează atât vârsta cronologică, cât cea biologică. Alături de restul abordărilor terapeutice, și tehnicile de iradiere din cadrul radioterapiei s-au îmbunătățit foarte mult. Noua instalație de radioterapie adusă la Galați ne va permite să utilizăm un tratament personalizat, o radioterapie 3D, ceea ce este un salt important de la radioterapia 2D folosită înainte. Avantajul constă într-o iradiere mai precisă, cu evitarea iradierii structurilor sănătoase.”

conf. univ. dr. Laura Rebegea

Fizicianul, la fel de important ca medicul

Terapia cu radiații a devenit una dintre cele mai utilizate și sigure metode folosite în tratamentul cancerului. Poate fi folosită cu succes pentru reducerea dimensiunilor tumorii, înainte de intervenția chirurgicală, sau pentru a distruge celulele canceroase rămase în corp după îndepărtarea tumorii pe care chirurgicală. Poate fi folosită, de asemenea, ca primă opțiune terapeutică sau în asociere cu chimioterapia. Radioterapia externă folosește raze de înaltă energie orientate cu precizie către formațiunile canceroase. Cel mai adesea, pacienții sunt tratați zilnic, de cinci ori pe săptămână, pentru o perioadă cuprinsă între două și nouă săptămâni. Tratamentul radioterapeutic constă în în parcurgerea a patru etape: simularea, planificare dozelor de radiații, pregătirea pacientului înainte de fiecare ședință și terapia propriu-zisă. În vederea realizării etapei de simulare, pentru acceleratorul liniar de particule montat la Galați a fost adus și un computer tomograf.

Potrivit conf. univ. dr. Laura Rebegea, în radioterapie, rolul expertului în fizică medicală este la fel de important ca acela al medicului radioterapeut. Din fericire, la Spitalul Clinic Județean Galați lucrează unul dintre puținii experți în fizică medicală din România.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă Galați în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...