Stelian Ion: ”Este foarte important, ca politicieni, să găsim soluţii pentru desfiinţarea grabnică a acestei SIIJ”

Date:

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, marți seara, că raportul MCV publicat marţi de Comisia Europeană este scris într-o notă “pozitivă” şi a subliniat că este important ca politicienii să găsească soluţii pentru desfiinţarea “grabnică” a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

“Au fost monitorizate toate mişcările noastre în plan legislativ. Raportul, ca de obicei, reprezintă o imagine fidelă şi obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Aş sublinia în termeni generali că nota în care este scris acest raport este o notă pozitivă. Se remarcă progresele şi din anul 2020 şi de la începutul acestui an şi suntem încurajaţi să mergem pe această linie în continuare, stabilind foarte clar că avem ca obiectiv, noi, România, ideea de a ridica cât mai curând MCV. Este important să păstrăm această linie care este una corectă”, a subliniat ministrul Justiției.

Potrivit acestuia, instanţele din România au început deja să dea soluţii în baza deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

“La subiectul desfiinţării SIIJ, este de remarcat faptul că, în cadrul raportului, Comisia apreciază proiectul de lege propus de Guvern şi trimis către Parlament. Se observă că nu se referă în acest raport, în niciun fel, membrii Comisiei, la necesitatea impunerii unor garanţii suplimentare odată cu desfiinţarea SIIJ. Este o chestiune pe care aş vrea să o pun în context local, pentru că, în urma deciziei CJUE din 18 mai 2021, deja instanţele noastre judecătoreşti au început să dea anumite soluţii. Mă refer la Curtea de Apel Piteşti, potrivit căreia înfiinţarea SIIJ nu se justifică şi chestiunile acestea implică foarte multe complicaţii pe viitor. Nu putem aştepta de la CJUE să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru. De asemenea, nu putem aştepta doar de la Justiţie de a ne rezolva aceste probleme. Ca atare, este foarte important, ca politicieni, să găsim soluţii pentru desfiinţarea grabnică a acestei SIIJ. Eu consider în continuare că proiectul Guvernului este cel corect şi voi încerca să îi conving pe colegii parlamentari să meargă pe această soluţie. Este important să reuşim să desfiinţăm această secţie”, a adăugat Stelian Ion.

În opinia acestuia, propunerea legislativă de desfiinţare a SIIJ trebuie să aibă în vedere reîntregirea competenţei DNA cu lupta împotriva corupţiei pe zona de Justiţie.

Acesta a subliniat că în raportul MCV se face referire şi la cauza Kovesi contra României şi a dat asigurări că această chestiune se va regăsi în forma finală a proiectelor de modificare a Legilor Justiţiei, aflate acum în dezbatere.

“Această opinie a generat o soluţie legislativă adoptată la Camera Deputaţilor, este vorba de acea condiţionare a avizului din partea secţiei corespunzătoare din CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor, soluţie criticată, după care a fost sesizată Comisia de la Veneţia strict pe acest subiect şi aici s-au oprit acele discuţii. Problema este că nicăieri în raportul MCV nu se vorbeşte de o astfel de necesitate. Dimpotrivă, rezultă cu destul de multă claritate că însăşi existenţa SIIJ reprezintă o problemă faţă de independenţa Justiţiei, mai ales văzând şi ceea ce s-a întâmplat efectiv în activitatea acestei secţii”, a conchis ministrul Justiției.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...