Ungaria deține cel mai vechi text literar românesc scris cu alfabet latin

Date:

Cel mai vechi text literar românesc scris cu alfabet latin este așa-numitul ”Fragment Todorescu”, o culegere de imnuri calvine ce se cântau în timpul serviciilor religioase. În prezent el face parte din colecția Bibliotecii Naţionale ”Széchényi” din Budapesta.

Directorul Institutului de Cercetări al Românilor de Pretutindeni din Ungaria, Mária Berényi, a anunţat, marţi, de Ziua Limbii Române, că ”Fragmentul Todorescu”, cel mai vechi text literar al românilor scris cu alfabet latin, se află la Biblioteca Naţională ”Széchényi” din Budapesta.

“În februarie 1911, dr. Hiador Sztripszky, custode la Muzeul Naţional din Budapesta, cumpăra de la un anticar din Budapesta un volum de 94 de file, de la începutul secolului al XVI-lea. Cercetând legătura acelei cărţi descoperă că, atunci când a fost legată, i s-au adăugat încă 8 coli tipografice aparţinând la 8 lucrări diferite. Printre ele se aflau şi 4 file ( 8 pagini), dintr-o scriere românească, tipărite cu litere latine şi ortografie maghiară. Imediat după descoperirea lor, au intrat în posesia lui Iuliu Todorescu, fiind achiziţionate contra sumei de 400 de coroane. ‘Fragmentul Todorescu’ (‘Carte de cântări’), a fost redactat utilizându-se ortografia maghiară din secolul al XVI-lea, conţine o culegere de imnuri calvine traduse din maghiară, care, probabil, se cântau în timpul serviciilor religioase”, a arătat Mária Berényi, pe Facebook.

Citește articolul integral în Știrile Transilvaniei

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...