Viziune de la Chișinău asupra proceselor politice din Germania

Date:

Potrivit Deutsche Welle, în percepția multor moldoveni, Germania e opusul Rusiei. Berlinul vrea o Moldovă modernă, puternică, previzibilă și în siguranță, iar Kremlinul una federalizată, antagonizată, dependentă economic și șantajabilă politic.

Puțini la Chișinău știu ce forță politică a reprezentat Angela Merkel pe parcursul mandatelor de cancelar, dar majoritatea o percep ca pe unul dintre cei mai sinceri prieteni ai Republicii Moldova, datorită căruia moldovenii circulă astăzi liber în întreaga lume. În timpul vizitei la Chișinău din august 2012, Merkel a promis „abolirea în totalitate a regimului de vize” – promisiune îndeplinită la 28 aprilie 2014, când Republica Moldova a obținut regimul liberalizat de vize cu UE. A fost ca un angajament personal al cancelarului german – în contrast cu fricile și rezervele germanilor de a deschide porțile UE pentru noi posibili imigranți din Est.

Partenerul sincer care a ajutat Moldova

Apropierea Republicii Moldova de UE a iritat Rusia, care a început să pedepsească economic Moldova. Producătorii moldoveni s-au pomenit cu depozitele pline fără posibilitate de export. Autoritățile ruse au impus embargouri la importul produselor moldovenești, merele ajunse în Rusia erau călcate demonstrativ cu tractoarele, iar în paralel autoritățile separatiste pro-ruse din stânga Nistrului au reluat amenințările vizând o posibilă reizbucnire a războiului. Moldova avea nevoie rapid de o nouă piață de desfacere, pentru a nu se sufoca economic. Și UE și-a deschis piața pentru Republica Moldova, iar semnalul dat de Germania în acest sens a fost atunci decisiv. În consecință, în iunie 2014, Moldova și UE au semnat Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător – un document ce presupune trecerea de la cooperarea economică la integrarea economică prin stabilirea unei zone de liber schimb. Datorită acestui acord, la ora actuală aproape 70% din exporturile moldovenești sunt asimilate de UE.

Foto: Preşedinţii R. Moldova şi Germaniei, Maia Sandu şi Frank-Walter Steinmeier. Sursă foto: Mivhele Tantussi/Reuters

Articolul integral, pe dw.com/ro!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Distribuie articolul

Subscribe

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi...

Proiecţie #Dog Poop Girl la Amfiteatrul TNB, de Ziua Cinematografului

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) transformă...

Un nevăzător din Oradea a obținut permisul de conducere cu complicitatea soției, care l-a denunțat după divorț

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material...